От х:

Днес в x:

Под океанското дъно на Земята са открити и големи животни

Международен екип изследователи е открил животински свят, който процъфтява под участъци от морското дъно в средата на Тихия океан.

Макар че в подобни местообитания под морското дъно са откривани микроби и вируси, това изследване показва, че там могат да живеят и по-големи животни.

Изследователите проучват Източнотихоокеанския хребет - вулканично активен хребет на дъното на Тихия океан, където се раздалечават две тектонични плочи. Екипът пътува на борда на изследователския кораб Falkortoo на Океанския институт „Шмидт“.

Карта с източнотихоокеанския хребет (показан в светло синьо), простиращ се на юг от Калифорнийския залив. Кредит: Wikimedia Commons


Разположен на дълбочина 2515 м, хребетът е с множество хидротермални извори, които представляват отвори в морското дъно, през които океанската вода се нагрява от магмата под земната кора.

Хидротермалните извори поддържат разнообразни екосистеми и някои учени предполагат, че именно в тези дълбоководни извори може да се е зародил животът на Земята.

Поглед към разкритата топла, пълна с течност подземна кухина в дълбоководните хидротермални отвори. Използвано е длето, за да се изкопае кухината под повърхността. Кредит: CC BY-NC-SA Schmidt Ocean Institute


С помощта на дистанционно управляван апарат, наречен SuB-astian, изследователите повдигат лавови скални плочи в близост до изворите, за да разкрият плитки кухини с топла вода под морското дъно.

Снимките от SuB-astian разкриват колонии от гигантски тръбни червеи, охлюви и миди, които живеят в общности в кухините.

Тъмно дълбоководно изображение на риба и колония от гигантски тръбни червеи на морското дъноГигантски тръбни червеи на дълбочина 2500 м. Кредит: Schmidt Ocean Institute CC BY-NC-SA


Повечето от животните на морското дъно принадлежат към видове, които живеят и на повърхността на морското дъно. Тази констатация силно подсказва, че двете екосистеми са свързани.

Изследователите предполагат, че малки ларви от повърхностната екосистема падат през порестите вулканични скали, за да населят екосистемата на кухината под тях.

Тъй като много от тези животни са домакини на гъсти бактериални общности, които окисляват химикали и фиксират азот, познаването на разширеното им местообитание може да подобри компютърните модели на тези вещества.

Изследователите също така настояват за защита на екосистемите на подпочвените слоеве от човешки въздействия, като например дълбоководен добив на полезни изкопаеми, особено поради факта, че обхватът и разнообразието на тези екосистеми не са напълно описани.

 

Справка: Bright, M., Gollner, S., de Oliveira, A.L. et al. Animal life in the shallow subseafloor crust at deep-sea hydrothermal vents. Nat Commun 15, 8466 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-024-52631-9

Източници:

Animal Life Discovered Below The Seafloor at Hydrothermal Vents, Astrobiology

„Giants“ discovered beneath Earth’s seafloor, cosmosmagazine

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини