От х:

Днес в x:

Умъртвяват хуманно 307 овце и 217 кози заради шарка в Узунджово

    Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на шарка по дребните преживни животни в село Узунджово, община Хасково, област Хасково. Заболяването е установено в животновъден обект с 307 овце и 217 кози.

    Това съобщиха от БАБХ на официалния си сайт. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза село Узунджово. 

    Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат Димитровград и селата Воден, Черногорово, Брод, Златно поле, Райново, Крепост от община Димитровград. В нея попадат още селата Стамболийски, Подкрепа, Стойково, Родопи, Александрово, Нова Надежда, Любеново, Динево от община Хасково. Също така и село Константиново от община Симеоновград. 

    Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство – хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта.

    Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети, припомнят от Агенцията. Сигнали от граждани се приемат денонощно на телефон 0 700 122 99. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини