От х:

Днес в x:

С 3 грама омега-3 мастни киселини дневно можем да понижим високото кръвно

Знаете ли, че са ни нужни едва 3 грама омега-3 мастни киселини на ден, за да подобрим високото си кръвно налягане. Констатацията е на Американската сърдечна асоциация и е представена в Journal of the American Heart Association.

Омега-3 мастните киселини се състоят основно от докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), които могат да се намерят основно в мазна риба като сьомга, риба тон, сардини, пъстърва, херинга, както и стриди.

 

Отвадна е известно на медицината, че лошият холестерол можем да регулираме успешно с добрия холестерол, като снабдяваме организма си с полезни мастни киселини. Така достатъчният HDL обира лошите липиди от кръвоносните съдове и ни пази от стеснение на съдовете и тяхното излишно напрежение. Американските учени кардиолози успяват и да изчислят с точност колко омега-3 са ни необходими на ден, за да сме сигурни в това дали се грижим достатъчно за сърдечното си здраве.


Според тях адекватния прием на омега-3 мастни киселини е между 1,1 – 1,6 г дневно в зависимост от възрастта и пола. За да се осигури обаче ефект срещу вече налично повишено кръвно, е необходимо възрастният да приема поне по 3 г на ден.


За получаването на този резултат изследователският екип преглежда 71 клинични изпитания от цвят свят, публикувани от 1987 до 2020 г., в които се проследява връзката между кръвното налягане и приема на омега-3 мастните киселини DHA и EPA при възрастни с или без високо кръвно налягане или нарушения на холестерола. Прегледани са данните на близо 5000 души между 22 до 86 години, като те са приемали изписани хранителни добавки в продължение на 10 седмици.


При анализа се установява, че приемалите между 2 и 3 г дневно DHA и EPA мастни киселини са са смъкнали систолното (горно число) и диастолното (долно число) ) кръвно налягане средно с 2 mm Hg.


Консумирането на повече от 3 г от тези мастни киселини се оказва, че може да има допълнителна полза за понижаване на кръвното налягане при наличие на високо такова или високи липиди в кръвта. И конкретно, при приема на 3 г омега-2 дневно систолното кръвно налягане намалява средно с 4,5 mm Hg при хипертониците и с около 2 mm Hg при останалите.


При прием на 5 г омега-3 на ден систолното налягане може да спадне дори с 4 mm Hg при хипертониците и до максимум 1 mm Hg при останалите.


Подобни разлики се наблюдават и при наличие на високи кръвни липиди и възраст над 45 години.


За тези, за които е трудно да осигурят на трапезата си редовно мазна риба, алтернатива е приемът на качествени хранителни добавки, съдържащи необходимото количество  DHA и EPA мастни киселини.


Трябва да отбележим, че според известната американска Администрацията по храните и лекарствата – FDA, от 2019 г. доказателствата за ефективността на полезните мастни киселини за намаляване на кръвното налягане са противоречив, но от друга страна същата няма нищо против и не възразява срещу твърдението, че приемът на EPA и DHA мастни киселини чрез храната или с хранителни добавки може да намали риска от коронарна болест на сърцето и намали кръвното.

Според специалистите на седмица трябва да се ядат по две порции (115 г) мазна риба като част от грижата за сърцето и здравето въобще.


Около 115-142 г антлантическа сьомга осигурява 3 г омега-3 мастни киселини. Капсулата на най-често срещаната хранителна добавка с рибено масло съдържа около 300 mg омега-3, но дозите варират значително. Срещат се и варианти, при които капсулата осигурява по 1 г омега-3.

 

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини