От х:

Днес в x:

Оставиха в ареста задържания с марихуана за 26 000 лева в пояс

Изображение 1 от 5

    Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ получи турският гражданин Кенан Ташйълдъз, който беше арестуван при опит за контрабанда на 1.620 кг марихуана на стойност 25 920 лева. Тя му бе наложена от съдия Боряна Бончева от Окръжен съд – Хасково днес.

    54-годишният мъж беше арестуван на 12 октомври 2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да премине от България в Турция. Мъжът е пенсионер, но работел като международен шофьор към фирма в родината си. Той обаче се пробвал да мине пункта пеша през трасето за товарни автомобили. Пред митничарите той обяснил, че камионът му се е повредил и затова не бил с него. Минаването на границата пеша става през трасето за леки автомобили, което усъмнило служителите на пункта и му извършили лична проверка. Така под два ластични колана на кръста му са открити три прозрачни вакуумирани пакета с марихуана.

    Пред разследващите той заявил, че се съгласил да пренесе пакетите като знаел, че вътре има лекарства за майката на негов познат. Били му предадени от двама мъже с автомобил, с които се видял край черен път между Свиленград и село Капитан Андреево. Каза, че предприел скриването на въпросните „лекарства“, за да не ги декларира на пункта, защото в Турция са много скъпи.

    Прокурорът по делото Валентина Ранчева настоя турският гражданин да бъде оставен в ареста и изтъкна, че сегашното деяние е извършено в изпитателния срок на предходното му осъждане от преди година за трафик на сирийци от Турция в България, за което на 10 октомври 2023 г. е бил осъден условно – 1 година и 6 месеца с изпитателен срок от 3 години.

    Служебният защитник Илия Бабаджанов поиска за клиента си мярка „парична гаранция“ и налагане на забрана за напускане на страната с цел да се гарантира явяването му на същинското дело за определяне на наказанието му.

    От своя страна Кенан Ташйълдъз каза, че незнанието за това какво има в пакетите, не го оневинява. „Съжалявам. Оттук нататък няма да се доверя на никого“, заяви турският гражданин.

    В крайна сметка магистратът прецени, че мъжът трябва да остане в ареста, тъй като е налице обосновано предположение, че именно той е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем, а и има опасност да се укрие от българското правосъдие, тъй като няма обвързаност със страната ни.

    Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив на 24 октомври от 10 часа. При доказване на вина законът предвижда наказание от 10 до 15 години затвор и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини