От х:

Днес в x:

Те са там, за да пазят мира, но се превръщат в мишена. Какво правят сините каски на ООН в Ливан

Те са създадени, за да поддържат мира в Южен Ливан. Този мир обаче е нестабилен, затова те често попадат в центъра на сраженията между Израел и Хизбула. Сега са подложени на обстрел от Израел, но въпреки това няма да си тръгнат. Ето какво знаем за силите на ООН в Ливан, където войната ескалира.

Целта им е да поддържат мира на границата между Ливан и Израел и да съобщават на ООН, когато има нарушения в региона. Те се занимават с това от над 45 години.

Нарушения обаче има често. През последните седмици ескалацията на военните действия между Израел и шиитската групировка Хизбула, която контролира по-голямата част от Южен Ливан, се отразява пряко на мироопазващите сили на ООН в региона.

 

През изминалата седмица сините каски няколко пъти бяха подложени на израелски обстрел. По данни на ООН от началото на месеца насам позициите им са били засегнати 20 пъти. За това време са ранени общо петима миротворци.
В неделя два израелски танка влязоха за кратко в базата на мироопазващата мисия. Тези действия на Израел доведоха до критики от международната общност.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че нападенията срещу сините каски могат да бъдат разглеждани като военни престъпления.

Израел не приема тези обвинения и призовава миротворците да напуснат района на границата между Ливан и Израел, за да бъдат „в безопасност“. Представителите на мироопазващата мисия на ООН обаче отказаха да направят това и обещаха да продължат работата си.

Всичко това се случва на фона на сухопътна офанзива в Ливан, която Израел започна в началото на октомври и която доведе до разселването на над 1,2 млн. души. По-рано израелската армия нанесе и множество въздушни удари в Ливан. Бяха убити висши командири на Хизбула, включително лидерът на групировката Хасан Насрала.

Хизбула е военна групировка и политическа партия в Ливан. САЩ я определят като терористична организация, а ЕС включва само въоръженото, но не и политическото ѝ крило в черния си списък.

Ето какво знаем за мироопазващите сили на ООН, които за пореден път попадат в центъра на конфликта между Израел и Хизбула.

Какво е ЮНИФИЛ?

Временните мироопазващи сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) са създадени от Съвета за сигурност на ООН след първото нахлуване на Израел в Южен Ливан през 1978 г.

Нахлуването се случва на фона на гражданска война в Ливан, който граничи с Израел на юг. Във войната участват и палестински групи, които използват Ливан като база за дейността си срещу Израел и за освобождаване на палестинските територии.
Израелски войници, развяващи флага на Хизбула, преминават от ливанската страна на границата обратно към Израел след битка в Ливан през 2006 г.
Мандатът на миротворците на ООН по времето, когато се създава мисията, е да потвърдят изтеглянето на израелските сили от страната, да възстановят международния мир и сигурност и да помогнат на ливанското правителство да си върне властта в района.

През юни 1982 г. Израел нахлува в Ливан за втори път и впоследствие установява зона за сигурност в страната, която остава до изтеглянето му през 2000 г.

През 2000 г. ЮНИФИЛ установява т.нар. синя линия - зона, която се простира на 120 км по протежението на Южен Ливан, за да се гарантира пълното изтегляне на израелските сили. Линията действа като фактическа граница между двете държави, тъй като Ливан и Израел имат постоянен граничен спор.
.

Ливански деца стоят близо до представители на ЮНИФИЛ през 1997 г.

Мандатът на ЮНИФИЛ се подновява всяка година от Съвета за сигурност на ООН по искане на Ливан. Наскоро ООН удължи мандата до 31 август 2025 г.

Кой участва в мисията?

Към момента ЮНИФИЛ се състои от повече от 10 хиляди души от 50 държави, по-голямата част от които са войници.

Най-много сини каски в Ливан има от Индонезия, Италия, Индия, Непал, Гана и Малайзия.

Испания, Китай, Ирландия и Франция също имат голямо присъствие. Някои държави предоставят само по един войник на ЮНИФИЛ - такъв е случаят с Великобритания, Перу и Нигерия.

Миротворците действат в зоната между синята линия и река Литани в Южен Ливан. Те заемат общо 50 позиции, като щабът на мисията се намира в град Накура в югозападната част на страната.

Какво точно правят сините каски?

Задачата на сините каски в Ливан е да предотвратяват нарушения на границата с Израел и да поддържат сигурността в района, който включва крепости на Хизбула. Когато станат свидетели на нарушения, те трябва да ги докладват на Съвета за сигурност на ООН.

Миротворци от Индия в Ливан през 1998 г.

Въпреки че ЮНИФИЛ е мироопазваща мисия, войските ѝ могат да използват сила при определени обстоятелства, включително при самозащита и за защита на цивилни граждани, които са под непосредствена заплаха от насилие.

Мисията е предимно наблюдателна, въпреки че мандатът ѝ е разширен през 2006 г., след като Израел прави поредно нахлуване в Ливан, където води опустошителна 34-дневна война с Хизбула.

Резолюцията на ООН от края на този конфликт включва текст, който упълномощава мироопазващите сили да „гарантират, че зоната на операциите им не се използва за враждебни дейности от какъвто и да е вид“.

В резолюцията се призовава районът да бъде контролиран от ливанските военни и мироопазващите сили на ООН. През годините след 2006 г. обаче се наблюдава системно неспазване на резолюцията.

През последното десетилетие САЩ и Израел твърдят, че мироопазващите сили до голяма степен са неефективни в това да попречат на Хизбула да складира и изстрелва ракети срещу Израел от територията, коятоООН наблюдава.

Какво се случва в момента в Ливан?

През последната година миротворците на ООН в Ливан все по-често се оказват в центъра на трансгранични удари.

През октомври 2023 г. Хизбула започна да обстрелва с ракети израелски позиции в знак на подкрепа за паравоенната групировка Хамас, с която Израел започна война в Ивицата Газа. На 7 октомври 2023 г. Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Израел отговори с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 42 хиляди души, предимно цивилни.
Позиции на израелската армия по границата с Ливан, 1 октомври 2024 г.
Близо година след началото на войната Израел започна сухопътна офанзива и срещу Хизбула в Ливан. Според служители на ООН, при това нахлуване израелските военни са установили нови позиции в близост до една от базите на сините каски. През последната една година Хизбула също периодично изстрелва ракети към Северен Израел от места в близост до позициите на ООН в Южен Ливан.

Сега Израел многократно поиска миротворците да напуснат района, но те отказаха. От началото на офанзивата до момента има поне петима ранени представители на сините каски в резултат и от удари на Израел, и от нападения, чийто произход все още се изяснява.

Последният инцидент стана рано сутринта в неделя, когато израелски бойни танкове се появиха в мироопазваща база и „насилствено влязоха в нея“, се казва в изявление на мисията на ООН.

Израелските военни казаха, че инцидентът се е случил, докато силите им са се опитвали да евакуират 25 военнослужещи, които са били подложени на ракетен обстрел от Хизбула от район, намиращ се в близост до поста ООН.

Членове на мироопазващата мисия на ООН в Ливан, 9 октомври 2023 г.

Въпреки че никой от миротворците не е пострадал, влизането на израелски сили в базата на ООН рискува да подкопае неутралния ѝ статут и да я превърне в мишена за Хизбула, казаха от ЮНИФИЛ.

„Всяко умишлено нападение срещу миротворци е тежко нарушение на международното хуманитарно право“, се казва в изявление на силите на ООН.

Как реагира международната общност?

Нападенията срещу служители на ООН нарушават международното право. След последните действия на Израел спрямо миротворците в Ливан генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заговори за възможно военно престъпление от израелска страна.

Няколко държави, които предоставят войски за силите на ООН в Ливан, включително Франция, Италия и Испания, разкритикуваха стрелбата на израелските военни по миротворците. В неделя министър-председателката на Италия Джорджа Мелони каза след телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че е „недопустимо временните сили на ООН да бъдат атакувани от израелски въоръжени сили“.

В петък външното министерство на Франция каза, че е привикало посланика на Израел и че „израелските власти трябва да дадат обяснение“.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че в събота е разговарял с министъра на отбраната на Израел Йоав Галант и „силно е подчертал важността на осигуряването на безопасността и сигурността“ на миротворците.

Нетаняху отказва да отстъпи от искането на Израел миротворците да напуснат граничната зона с Ливан. Сините каски обаче са решени да останат и да продължат да изпълняват мисията си.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини