От х:

Днес в x:

България отчита най-ниската инфлация за последните три години

През септември 2024 година България отчита най-ниското ниво на инфлацията за последните три години, обяви Националният статистически институт.

След отчетения пик на инфлацията в България през септември 2022 г., когато поскъпването достигна 18.7%, сега годишната инфлация в България вече е 1.2%.

Намаляването на инфлацията е добра новина за икономиката и стремежа на България да стане член на еврозоната, но е лоша новина за държавния бюджет, който е лишен от приходи.

Най-големият спад на цените се отчита при развлеченията и културата, където  инфлациятанамалява с почти 14процента. При ресторантите и хотелите спадът е с 2.5 процентни пункта, а при транспорта е с 2на сто.

Леко увеличение нацените има в някои сектори, но то не може да окаже сериозен ефект. Цените в  сектор образование са се повишили три на сто, при облеклото, храните и напитките увеличениетое с десети от процента.

Най-голям ефект върху инфлацията през септември имат по-ниските цени на горивата, които се отразяват върху транспортните услуги, както и намаляването на цените в туристическия сектор след края на сезона. В същото време цените на храните остават стабилни.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини