От х:

Днес в x:

Договорите за безплатното саниране се отлагат за края на 2024г.

Пускането на 14 км от магистрала „Хемус“ се измести за началото 2025 г.

За края на годината се отлага подписването на договорите за безплатно саниране на частни жилищни сгради между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с общините за 1.2 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова по време на деветата кръгла маса на тема „Перспективи, предизвикателства и визия за развитие на строителния сектор“, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ) и в. „Строител“.

Виолета Коритарова отбеляза, че общественият интерес е да се стартира максимално бързо програмата за саниране, но се оправда с предшествениците си и декларира, че забавянето е преодоляно.

Това е нова отсрочка за подписването на договорите между МРРБ и общините. В края на септември регионалният министър обеща те да бъдат подписани до края на октомври.  Сега новото обещание е за края на годината.

В същото време няма официално обявен списък кои жилищни сгради ще бъдат финансирани. Досега е излязъл само един списък със 756 проекта в края на 2023 г., но по него бяха подадени 253 възражения и няма яснота кои са уважени.

Това обаче очевидно не пречи МРРБ по неясен начин да подписва договори с определени общини. Към 1 октомври бяха подписани общо 49 договора с 11 общини за близо 68 млн. лв., докато с днешна дата те са нараснали на 57 договора с 12 общини, като новият бенефициент е община Велико Търново, показва справка на Mediapool в публичния модул на системата за еврофондовете ИСУН 2020.
Нова отсрочка за пуска на 14 км от магистрала „Хемус"

Нова отсрочка има и за пускането на 14 км от магистрала „Хемус“. Участъкът между пътен възел „Боаза“ и „Дерманци“ ще бъде пуснат в експлоатация до края на годината или в началото на 2025 г., съобщи Виолета Коритарова.

От 2022 г. насам всеки министър на регионалното развитие обещава, как до края на годината участъкът от магистралата ще бъде пуснат в експлоатация, но винаги нещо се случва и той остава недовършен. https://www.mediapool.bg/magistrala-hemus-stiga-do-lukovit-tazi-godina-news345230.html

Третото правителство на Бойко Борисов раздаде авансово около 1 милиард лева за доизграждането на магистралата, която трябва да свърже София с Варна, и твърдеше, че са осигурени 2.7 милиарда лева за построяването. Лидерът на ГЕРБ дори обещаваше, че обектът ще бъде завършен през 2024 г. https://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-obeshta-am-hemus-da-e-gotova-do-2024-g-news278225.html На 4 октомври се навършиха 50 години от първата копка на магистрала „Хемус“. https://www.mediapool.bg/magistrala-hemus-50-godini-stroitelstvo-bez-krai-news363653.html Но това се оказа мисия невъзможно и хората вече се питат дали и в следващия половин век българските управници и строители ще успеят да довършат историческата магистрала.
Браншът иска ясен хоризонт

Браншът се нуждае от предвидимост, ясен хоризонт и стратегия за устойчиво развитие в предстоящите пет, седем, десет години, каза инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ.

Според него трябва да има документ, в който да бъдат заложени инфраструктурните проекти, които ще се реализират през следващите години и по него да има политическо и обществено съгласие.

Бизнесът се интересува от това какво предстои в сферата на развитието на градовете и регионите, транспорта, околната среда, енергийната ефективност, конкурентоспособността, приоритетите по всички програми, по които браншът може да кандидатства, както и на какви финансови инструменти може да разчита, каза Илиян Терзиев.

Знам, че за вас е важно да имате предвидимост, да работите с ясен хоризонт, така че да можем - и вие и ние, да планираме нашите дейности, отговори му регионалният министър Виолета Коритарова.

Строителният бранш премина през много изпитания в последните години, породени от ковид кризата и войната в Украйна, но тези трудности вече са в миналото, допълни тя.

Проекти ще има за всички - малки, средни и големи компании, обеща регионалният министър. Посочи, че е важно да се възстанови работата по големите инфраструктурни проекти. Коритарова каза, че са започнали дейностите по рестартиране и строителство на нови трасета от републиканска пътна мрежа, които са били дълго замразени.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини