От х:

Днес в x:

Съюзът на учените в Кърджали отбеляза с тържествена сесия 40 години от създаването си

Два юбилея отбеляза с тържествена сесия тази вечер Съюзът на учените в Кърджали - 80 години Съюз на учените в България (СУБ) и 40 години Съюз на учените в Кърджали. Началото бе дадено с поздрав към присъстващите от хор "Незабравки" в родопския град.

Сред официалните гости на форума бяха почетният председател на СУБ академик Дамян Дамянов, проф. д-р Иван Маразов, областният управител на Кърджали Никола Чанев, заместник-кметът Веселина Тихомирова, проф. д-р Жени Стайкова, доц. д-р Дора Щерева, д-р Мария Спиридонова, проф. д-р Тодор Черкезов, директори на различни институции. 

За създаването на Съюза на учените в Кърджали председателят доц. д-р Дора Янчева каза, че в кърджалийския клон са членували над 100 научни сътрудници, като към днешна дата те са малко над 50. В своята лекция пред присъстващите тя разказа за това как кърджалийският клон е създаден през 1984 г. от 30 човека, по идея на Славей Златев, а първи негов председател е Рафет Сейдалиев, който е бил кандидат на философските науки по това време и секретар на Окръжния комитет. Заради невъзможността си да бъде в родопския град за конференцията, той бе изпратил приветствие. 

Доц. д-р Янчева обясни и как през 1986 г. в Кърджали е учреден Клуб на младия научен работник, с 28 членове и председател н.с. инж. Магда Диева. А през 1987 г., по идея на биоложката Стефана Василева и финансовата подкрепа на клона, се създава резерватен кът в Крайно село - разсадникът на Горско стопанство, където се пренасят и отглеждат застрашени от изчезване растения в Източните Родопи. 

Като достижение в проявите на СУБ, клон – Кърджали бе отчетена научната конференция „Наука и общество“, проведена за първи път през 2004 г. и придобиваща през годините все по-голяма популярност, като научен форум, с международно участие. 

Припомнено бе за членовете на клона, удостоени със званието „Почетен гражданин на Кърджали“ – проф. дтн. Владко Панайотов, Славей Златев и Стефана Василева, както и за проф. Хикмет Мехмедов, удостоен с орден „Стара планина“. 

За създаването на централната организация – Съюз на учените в България, пред присъстващите говори почетният председател академик Дамян Дамянов.

Заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова връчи почетен плакет на председателя на местната структура на СУБ Дора Анчева с логото „40 години Съюз на учените в България – клон Кърджали, с благодарност за подкрепата в развитието на община Кърджали и за значимия ви принос в областта на образованието и науката“.

Част от програмата бе и разговор с проф. дин Иван Маразов - за посланията в творчеството му към поколенията, които поддържат паметта за богатото наследство на земите ни.

Тържествената сесия по случай двата юбилея бе под патронажа на председателя на СУБ – проф. дбн Диана Петкова, на областния управител и на кмета на Кърджали.

БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини