От х:

Днес в x:

Местата за настаняване в Хасковска област са с 50 на сто повече

С близо 50 процента са повече местата за настаняване в област Хасково преди есенния сезон тази година в сравнение с периода на миналата година, съобщиха от отдел „Статистически изследвания - Хасково“ на Териториално статистическо бюро - юг, предаде БТА.

Според статистическите данни през месец август на 2024 година в областта са работили сто обекта с над десет легла. Хотелите, мотелите, къмпингите и хижите за краткосрочно настаняване разполагат с общо 1833 стаи с 3405 легла. В сравнение с миналата година легловата база е увеличена с 26 процента, сочат още данните.

Общият брой на реализираните нощувки е 26 972, или с 25,9 процента повече в сравнение със същия месец на предходната година, с 1,6 процентни пункта нараства и общата заетост на леглата.

От всички пренощували 62,4 процента са български граждани, а сред посетителите на местата за настаняване от чужбина най-много са реализираните нощувки на граждани от Турция - 49,4 процента, съобщиха още от отдел „Статистически изследвания - Хасково“.

Сред най-предпочитаните са местата за настаняване с три звезди, които са с дял от 34,3 процента от избраните места за настаняване.

Според данните реализираните приходи от нощувки в региона са увеличават с 32 процента в сравнение с август 2023 г. и достигат 1,8 млн. лева.

Тенденцията за увеличаващ се брой туристи е отчетена през август в Минерални бани. Курортът е с висока посещаемост заради минералните извори, които я развиват като една от белнеоложките дестинации в страната. По данни на общинската администрация през първите шест месеца на 2024 г. туристите, които са посетили курортното селище, са 8634. От тях 595 са чужденци.

От инвестиционно предложение на интернет страницата на Регионална инспекция по околната среда и водите - Хасково пък става известно, че предстои изграждането на нов къмпинг в областта, на брега на река Тунджа в местността „Копани камъни“ на тополовградското село Срем.

Къмпингът ще е за 4 каравани и 4 фургона. Предвидена е зона за разполагане на палатки, санитарно-битови помещения за посетители, паркинг за 10 коли и ажурна ограда по контура на имота.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини