От х:

Днес в x:

97% от димитровградчани смятат, че са засегнати от замърсен въздух, 38% страдат от хронични заболявания - според анкета

Изображение 1 от 2

    Резултатите от проведена онлайн анкета, която бе организирана от националната лекарска мрежа "Въздух за здраве", насочена към населението на Димитровград, показа притеснителни данни.

    В края на септември лекарската организация организира и среща в Димитровград, в която специалисти от страната обсъждаха с граждани влиянието на замърсения въздух върху тяхното здраве, технологиите за мониторинг, както и предстоящи промените в европейското законодателство по отношение на замърсяването на въздуха. В този материал ви представяме резултатите от проведената анкета.

    97% от жителите на града, попълнили анкетата смятат, че здравето им е засегнато от замърсения въздух, а 38% заявяват, че страдат от хронични заболявания.

    На по-подробния въпрос "Чувствате ли се засегнат/а от замърсяването на въздуха във Вашия град?", 65% димитровградчани заявяват, че се чувстват силно засегнати от замърсяването на въздуха в Димитровград, 29% смятат, че последствията за тяхното здраве не са сериозни и отговарят, че са засегнати до известна степен, 4% не знаят дали това оказва влияние върху здравословното им състояние, а 3% са убедени, че замърсяването на въздуха не им влияе негативно.

    На база отговорите на попълнилите анкетата, можем да направим заключения, че въпреки, че 97,3% смятат, че замърсения въздух им вреди на здравето, в същото време има слаба информираност относно проблема от страна на лекарите в града. На въпроса "Вашият лекар информирал ли Ви е за рисковете, свързани с излагането на замърсен въздух?", 60% заявяват - Не, никога, около 8% отговарят, че са били информирани еднократно, 14% не са сигурни дали са били информирани и само 18% отговарят, че биват осведомявани редовно.

    92% от анкетираните, със своя отговор на въпроса дали смятат, че здравната общност в града трябва да се включи активно в борбата със замърсяването, отправят и критика към медиците и изразяват желание те да станат активна част от борбата с вредния въздух. Като не достатъчното ангажиране от тяхна страна е и факта, че няма лекар от Димитровград, който да е част от единствената в страната лекарска организация "Въздух за здраве", която работи по здравните аспекти, причинени от замърсяването на въздуха, въпреки че е имало покани към съсловието от тяхна страна.

    Димитровградчани класират болестите, които според тях са причинени от замърсяването на въздуха, като почти 97% слагат на първо място респираторните заболявания, като астма, бронхит, ХОББ и др. (на този въпрос е дадена възможност да се избира повече от 1 опция, поради което общият сбор на процентите не е 100%). Второто по тежест заболяване, причинено от качеството на въздуха според анкетираните, са алергиите, за които са гласували 79% от всички попълнили анкетата, на трето място с 62,5% се поставят онкологичните заболявания, следвани от сърдечно съдовите болести с 56%.

    Според д-р Костадинов, който бе част от лекторите на провелата се среща в Димитровград, с ерният диоксид оказва основно влияние върху белия дроб, предизвикват се възпалителни промени, след които върху тя х се захващат бактерии, което води до пневмонии или ХОББ. Високата концетрация на фи ни прах ови частици, с размер по-малък от 2,5 микриона , които навли зат в кръвоносната с истема на човека, предизвикват възпалителни процеси във всички органи  на тялото  и водят до болести на сърдечносъдовата сис тема и дори до диабет и репродуктивни проблеми при мъжете др. .

    След като в анкетата димитровградчани заявяват, че са убедени че замърсения въздух им вреди, идва въпросът и дали и какви действия предприемат, за да намалят личното си излагане на замърсяването. 49% отговарят, че предприемат действия за да ограничат излагането си на замърсения въздух, но 33% заявяват, че не знаят какво да правят, а 18% категорично отговарят, че не правят нищо. 74% от тези, които вземат мерки заявяват, че избягват да излизат на открито, когато имат информация за замърсен въздух, 35% от жителите на града са инвестирали в пречистватели на въздуха, които са инсталирали в домовете си, а 11% използват предпазни средства на открито, като маски например.

    Трябва да вметнем, че за да се предприемат мерки относно излагането на вреден въздух, е нужно да имате информация за тава какво е качеството му към момента. ИАОС имат разположена автоматична станция за анализ на въздуха в Димитровград, но от нея данните се получават със закъснение от поне час и половина, но за сметка на това има инсталирани други граждански станции, които дават показания в реално време.

    "Дишай, Димитровград" на своя сайт са предоставили на едно място достъп до различните измервателни точки в града и може да ги видите от ТУК в категория "Мониторинг". Отново същата организация са направили и автоматизирана система чрез вайбър, която ви информира при превишение на допустимите стойности на следените замърсители, може да се абонирате за известия като сканирате този баркод ⇒

    или последвате ТОЗИ ЛИНК.

    Относно превантивните действия, които може да предприемете, ако сте информиран или усетите замърсяване на въздуха са, да се приберете на закрито, ако нямате възможност да се приберете, е нужно да ограничите физическата активност, за да избегнете учестеното дишане. Най-уязвимте групи са деца и страдащи от хронични заболявания. На закрито, затваряйте прозорците до преминаване на замърсяването, което обикновено се влияе от атмосферните условия (скорост и посока на вятъра, атмосферно налягане и др.). Домашните системи за пречистване на въздуха влияят добре за постигане на здравословната среда в дома ви, като те обикновено разполагат с няколко на брой филтри, които улавят фини прахови частици и други замърсители в дома, както някои от тях са оборудвани и да унищожават и вируси, бактерии, спори и други биологични елементи.

    В анкетата димитровградчани правят класация на основните замърсители на въздуха в града, като отново могат да дават повече от един отговор. Те на първо място поставят ТЕЦ, за който гласа си са дали 92% от анкетираните, второто място е за химическата индустрия с 64%, последвана от автомобилния трафик, който събира 32%.На четвърто място се класира домашното отопление с твърди горива, следвано от каменните кариери в района на града.

    Анкетираните имаха възможност и да дадат свободен отговор на въпроса "Какво според Вас може да се направи за намаляване на замърсяването на въздуха в града?" , отговорите на този въпрос са в долната част на материала.

    Трябва да отново да уточним, че тези данни са на база извършена онлайн анкета, която е насочена към димитровградчани и не претендираме за представителност на резултатите и изводите от нея, но дава насока за общественото мнение.

    От тук на долу в материала ви представяме всички въпроси от анкетата в графичен вид, като един от въпросите е умишлено премахнат, заради предизборната кампания в която се намираме в момента.

       


    Какво според Вас може да се направи за намаляване на замърсяването на въздуха в града? (Моля, отговорете с кратък текст)

    *Поради Липсата на работещи институции и държавна власт ,ежедневно изразяване на недоволство на все повече хора и при необходимост протести.

    *Да се прекрати индустриалното замърсяване от ТЕЦ и Химически завод

    *Да затворят ТЕЦ-а или да му наложат санкция за ремонтиране и поставяне на пречиствателна система, ако иска да работи

    *Да се ограничи работата на ТЕЦ-а в допустими размери

    *Затваряне на ТЕЦ и Неохим

    *Прекратяване работата на ТЕЦа в този му вид!

    *Санкции в голям размер, докато не вкарат всичко в норма.

    *Обновяване на производствените мощности и контрол на горенето.

    *Филтрите на ТЕЦ и Неохим да работят.

    *Да се намали влиянието на индустриалните замърсители

    *Да не работи теца и неохим

    *Да се ремонтира ТЕЦ?!

    *Контрол и предотвратяване на отделяните вредни газове

    *Контрол върху изпускането на неконтролирани емисии от производството.

    *"1.Задължаване за поставяне на НОВИ и ЕФЕКТИВНИ филтри за комините на заводите.

    2. Редовна проверка на въздушните емисии и незабавна наказателна мярка, ако те са надвишени. При чести нарушения- спиране на двйността на съответното предприятие.

    3. Гражданско обучение на населението за действие при нарушаване на качеството на въздуха - с това ще се изгради и активна гражданска позиция.

    4. Редовни регулярни профилактични специализирани прегледи от специалисти по белодробни болести и всички, свързани с възможни нарушения на здравето сфери на медицината, които се заплащат от заводите, предизвикали изпускане на вредните емисии.( Така ще се добие най-реална представа за мащаба на замърсяването и неговата ""остатъчност"" в общественото здраве)

    *Да спре ТЕЦа

    *Да се контролира ТЕЦ

    *всичко

    *Затваряне на ТЕЦ 3!!!!

    *Да се спре ТЕЦ-а

    *ТЕЦ и Неохим дз инсталират системи за очистване на отделяните газове и лрах.

    *Да спре нерегламентираното изтичане на серен диоксид от източниците!

    *Не съм против заводите и ТЕЦ а да работят ,но нека се направят нужните ремонти ,за да спре замърсяването на въздуха.

    *Да се спре ТЕЦ 3

    *Да се оправят филтрите на ТЕЦ а

    *Да се премахне политическия чадър от ТЕЦ и НЕОХИМ, а след това да си поемат съответните санкции.

    *Контрол върху предприятията,които изпускат вредни емисии

    *По-строг контрол върху замърсителите.

    *Подобрение на инсталацията на ТЕЦ или пълно спиране на дейността му.

    *Да се спре ТЕЦ Марица 3

    *Затваряне на Теца

    *Спирането на горене на боклуци в тецовете и др такива предприятия

    *Да се затвори ТЕЦ

    *Да затворят ТЕЦ

    *Да се сложат пречиствателни съоръжения на ТЕЦ-а и Неохим

    *По-добри филтри за ТЕЦ-а

    *Да се вземат нужните мерки за ТЕЦ

    *Тец да спре работа. Зимата да не се горят твърди горива.

    *Da se zakrie teca ako ne si opsvwt serochiskata.

    *Да спре ТЕЦ "Марица 3"

    *Спиране на ТЕЦ-а

    *Да затворят ТЕЦ-а, който причинява замърсяването, защото се вижда ,че не предприемат нищо за да ограничат замърсяването.

    *Затваряне на ТЕЦ и забрана на автомобили, които замърсяват над допустимото по европейски стандарт!

    *Контролиране на горенето на отпадъци (текстилни, наелонови, ПВЦ и др.)

    *Прочиства телни станци на ТЕЦ и химкомбината

    *ходенето пеш.и филтри за теца и хим.комбинат

    *Контрол върху дейността на замърсителите

    *Затваряне на бизнесите, които замърсяват въздуха, особено на ТЕЦ-а.

    *Да спре да работи ТЕЦ

    *Затваряне на ТЕЦ, въвеждане на данък за ползвателите на твърдо гориво за отопление.

    *Да не се спират филтрите в Химкомбината нощно време.

    *Елиминиране т.е. затваряне на причинителите

    *Затваряне на ТЕЦ-а. Забрана за внос на чуждестранен боклук и неговото изгаряне в български градове.

    *Повече контрол

    *нищо

    *Да се спре работата на ТЕЦ Марица 3, Димитровград

    *Спиране на ТЕЦ докъто не спрат да горят буклуци през ноща...

    *Да се затвори ТЕЦ-а

    *Да се вземат мерки

    *Затваряне на ТЕЦ

    *Това което е направено е не сравнимо с това което се правеше по време на комунизма, в положителна посока !

    *Да се ограничи работата на ТЕЦ, да се намали изгарянето на въглища и да се използва електрическо отопляване

    *Отстраняване на замърсители

    *Спиране на ТЕЦ и карерите в близост до града,

    *Заменянето на бензинно задвижваните автомобили с електрически такива.

    *Насърчаването на колоезденето като метод за предвижване, тоест градът да е по-приспособен за колелета с велоалеи и подобни

    *Да се направи обстойна проверка на ТЕЦ!

    *Да затворят ТЕЦ.

    *"Да се спре работата на ТЕЦ,Химическия завод и завода за цимент."

    *Да се спрат източниците на замърсяване.

    *Да се взвмат мерки, срещу ТЕЦ. Има достатъчно място за залесяване и това е възможно.

    *Почистване на улици и площадки.Спиране на ТЕЦ докато не си ремонтира инсталациите.Затваряне на кариерите.

    *Да се спре изгарянето на отпадъци посред нощ когато гражданите спят, лято е и се спи на отворен прозорец и по този начин мръсният въздух влиза и в домовете ни. Не веднъж с семейството ми сме свидетели на задимяване в града с остра силна миризма.

    *ТЕЦ-ът да си инсталира по-ефикасни пречиствателни съоръжения или да бъде  затворен

    *"Да се сложат пречистватели и филтри"

    *Пречистването филтри за пречистване на въздуха на Теца

    *Институциите да влязат в законовата си роля  и да наложат на основните замърсители , какъвто е ТЕЦ -а в Димитровград ,да вложи средства е пречиствателна инсталация,за да не страдат всички от огромното замърсяване -от работниците до жители на града.

    *Спиране на замърсителя.

    *Да се спре ТЕЦ-а !!

    *Да сложат филтри в ТЕЦ или да го спрат,стига са ни тровили

    *Да  направят качествено филтриране или да ги затваря.

    *Заводите който замърсяват да вземат спешни мерки

    *Затваряне на ТЕЦ-а!!!

    *СПАЗВАНЕ!!! на закона, използване на пречиствателни технологии, а не про-форма отчитане.

    *Да се спре теца

    *Да спре производството на предприятията.

    *Градски транспорт, велоалеи със смилена начална и крайна точка, повече еднопосочни улици

    *Институциите да си свършат работата адекватно. Да се спазват мерки и регламенти свързани с неконтролируемо изпускане на вредни емисии във въздуха

    *За съжаление съм безсилна срещу закона и въглищната мафия. Присъствам на всеки протест.

    *ТЕЦ-да спре да работи.

    *ТЕЦ и индустриални предприятия да спазват закона

    *ТЕЦ и Химическия комбинат да бъдат задължени със закон да монтират филтри или изградят инсталации,НОВИ МОДЕРНИ ПО ЗАПАДЕН СТАНДАРТ за пречистването на въздуха.Без такива да им бъде забранено да работят.

    *Да се затворят ТЕЦ-а о НеоХим

    *Използване на велосипеди или ходене пеша, когато е възможно.

    *Нищо

    *Да се упражнява по-строг контрол върху замърсителите

    *Приключването на дейността на  ТЕЦ Марица 3 гр.Димитровград и ТЕЦ Брикел гр.Гълъбово!!!! Кратко и ясно!

    *Теца  да се ремонтира според стандартите или да затвори врати.

    *Аз съм с хроничен бронхит и съм инвалид по болест, работя през две къщи от моята, шивачка съм. В дните, в които работи ТЕЦ МАРИЦА 3 въздухът не ми стига за да се прибера у дома, случвало се е да карам дъщеря ми или мъжът ми да ме вземат и докарат до вкъщи. Приемам съответните лекарства, но въздухът е мръсен и дишането за нас хората с хроничен бронхит е още по-трудно.

    *Да се ограничи работа на основните замърсители.

    *Затваряне или модернизация на ТЕЦа

    *Да се затвори  Теца

    *Налагане на глоби, при това големи на причинителя, строг контрол

    *Има много зони, където могат да се садят много дървета, и да им се дава старт с поливане през първите години докато дърветата се вякнат, просто зелените зони с вода и дървета да се увеличават. Да се намали замърсяването от ТЕЦ и Химкомбинат със модерни технологии, но и да се запазва индустрията и да се използва за озеленяване и екологични проекти.

    *Да се спре работата на ТЕЦ до въвеждането на адекватни пречиствателни устройства

    *Теца да спре да ни обгазява!

    *Да се спре ТЕЦ и Неохим

    *Забрана работа на ТЕЦ, докато не предприеме всички мерки според Европейското законодателство, изисквания, стандарти и наредби,Разделно събиране на отпадъци, забрана за автомобили дизел под евро 5, засяване на повече иглолистни дървета в града, поддържане повече зеленина на междублоковите пространства

    *Усъвременяване на системите за пречистване в ТЕЦ Марица Изток 3 и усилен контрол на това, което се изгаря в камерите

    *Да се затворят замърсяващите предприятия, докато собствениците поставят надеждни пречиствателни.

    *Усилени проверки на ТЕЦ от РИОСВ

    *Да се пречиства с електростатични филтри отработеният въздух след технологията на ТЕЦ Марица 3

    *Основен ремонт или затваряне на източниците на замърсяване

    *Тец Марица 3 да спре да работи

    *Да се следи за чистотата на въздуха

    *Да спре да работиТЕЦ

    *Пречиствателени системи.

    *Да се осъди и спре ТЕЦ. Да се въведат задължителни работещи каталитични преобразуватели. Да се въведе градска глоба от 1000 лв за работещ двигател на спряла кола, ако работи повече от 1 мин.

    *Преустановяване на работата на ТЕЦ в града

    *Да се мият улиците

    *Изграждане на пречиствателни станции

    *Спиране на ТЕЦ/хим завод

    *Реални протести целия град

    *ТЕЦ да модернизира технологията си на производство съгласно Закона! В противен случай трябва да спре да работи!

    *Спиране на дейността на ТЕЦ-а

    *Да спре ТЕЦа

    *Ремонт на сградата на Теца или да го затворят.

    *Да се ремонтира съоръжението на Теца или да го затварят.

    *Да се задължат индустриите да пречистват емисиите си, както и по-строг контрол от отговорните институции към тях. Да се мият улиците по-често, особено през периодите без валежи.

    *Да спрат дейност замърсяващите заводи.

    *Контрол върху използването на филтри в ТЕЦ  и Химически ковбинат

    *Да се извикат определените институции , които да вземат мерки и да се намали или спре неконтролируемото изпускане на вредните емисии

    *Да се прилагат мерки по почистване на пътната мрежа, да се енерго икономично и екологични уреди за отопление, и да сведе до минимум използването на автомобили

    *Най-важното-да се ограничи работата на ТЕЦ-а!

    *Не може да се направи нищо - бедността води до отопление на твърдо гориво, ТЕЦ-ът е свързан с организирана престъпност

    *Да се контролират и санкционират източниците на замърсяване , а не да си затварят очите

    *Ремонт на уредите в ТЕЦ и Неохим.0

    *ТЕЦ Марица 3 да спре работа завинаги

    *Да си оправят нещата

    *Да се премахнат замърсителите

    *Ликвидация на ТЕЦ и Неохим

    *Да се ограничат причинителите на замърсяването на въздуха

    *ТЕЦ 3. е за затваряне.

    *Да се чисти по-често,всичко е в мръсотия.

    *Да се контролират стриктно замърсителите.

    *Да се правят проверки и през нощта

    *Може заводите и предприятията да са извъм града и да се следи за ниватa на замърсяване. Да се затворят неотговарящите на изискванията.

    *Затваряне на ТЕЦА

    *Елиминиране в най-кратък период на замърсителите!

    *Да се изнесем от него никой така или иначе нищо няма да предприеме!!!

    *Реални и достатъчно високи, за да бъдат възпиращи, санкции.

    *Плавилна експлоатация и поддръжка на ТЕЦ

    *Пълно прекратяване на работата на ТЕЦ и по-строг контрол върху Неохим

    *Поставяне на филтри на ТЕЦ-а

    *ТЕЦ Марица 3 да спре да работят окончателно

    *"Да се използват филти и пречиствателти съоръжиния или напълно да се спре дейността на замърсителя.

    *Да се изполват повече колелета вместо коли, проблемът обаче е, че в града няма веоалеи."

    *Затваряне на ТЕЦ и Неохим

    *Да се прекрати работата и експлоатацията на ТЕЦ, който отравя въздуха и не отговаря на екологичните норми и изисквания, но тъй като някои хора са богопомазани, органите на реда си затварят очите и периодично той бива пускан, включително през нощта

    *Да се асфалтират всички безплатни паркинги в града! Да се мият улиците редовно! Особенно преди Неделя!

    *Да се изгради нов тец който не замърсява въздуха старият ще ни избие всички но вади милиони и на никой не му пука

    *Постоянен контрол върху работа та на предприятията ,замърсяващи въздуха

    *Спиране на ТЕЦ-а

    *ТЕЦа да спре да изхвърля неорганизирани емисии

    *Да бъдат спрени източниците на замърсяване !!!!

    *Силна регулация на емисиите изпускани от промишлеността в града.

    *Да принуди ТЕЦа да преустанови този терор над гражданите на Димитровград

    *Моментално спиране на ТЕЦ 3 в Димитровград и изнасне на ,,Димитровградския пазар-на автомобили извън града  . Ситуацията е опасна за всеки, независимо дали хората са по -млади или възрастни , а за малкото останали  деца опасна .Спират на бедния народ автомобилите  но ТЕЦ_3 никой не може -въздуха опасен за здравето ,водата  не става за пиене ,дори е гнусно човек да се измие , храната в повечето случай Палмово масло ,хидрогенезирани мазнини ,овкусители Е-та и подобрители и т .н. завсичко каквото се сетите -шоколади ,шоколадови бонбони вафли ,бисквити  ,сирене ,кашкавал и не желая повече да пиша ,Като природа Република България е красива и дарена от Бог  . Не ми е ясно кой прави така ,че още не сме в ШЕНГЕН !

    *Да няма Тец!

    *Да се затвори ТЕЦ Марица 2

    *Да се спре работата на основния замърсител ТЕЦ до отстраняването на техническите му проблеми , които водят до замърсяването .

    *Спрете ТЕЦ

    *Да спре работа ТЕЦ Марица 3.

    *Пречиствателни системи,ако ще работят ТЕЦ,кариери и химическия завод,а не рушвети за да продължават да замърсяват

    *Ограничаване на източника

    *То се прави. Подмяна на печките на твърдо гориво с климатици.

    *Може. Да се махнат печките на твърдо гориво и се намали трафика на коли.

    *Да се ограничи до минимум замърсяването на въздуха от теца и Неохим!

    *Да се подобрят филтриращите системи на ТЕЦ и Химкомбината, които са в непосредствена близост до града.

    *Намаляване на химическата индустрия и автомобилите.

    *ТЕЦ най-накрая да инсталират филтри.

    *Спазване на нормативните изисквания и строг контрол.

    *По строги санкции ,затваряне на основните замърсители

    *Здравейте! Днес 06.09 цял ден съм у дома при затворени прозорци, излязох на терасата за нещо и на първото вдишваше нещо заседна в гърлото ми, мирисът беше тежък, непоносим, неприятен, отвратителен и за момент имах тежко вдишване и издишване. Огледах се притеснено да не би нещо като свещ да съм забравила и нещо да се е запалило, не, не и не! Терасата ми е затворена, отворен бе само 1 прозорец, щом се усетих веднага затворих всичко! Хора не се диша, не се живее, в това хубаво време вместо да отворим да проветрим ние сме се навряли с кутийките си и се пазим! СТИГА!!!! КМЕТА ДА СЕ ВЗЕМЕ В РЪЦЕ И ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ, ТОЙ НЕ Е БЕЗСМЪРТЕН И СЪЩО Е ПРЯКО ЗАСЕГНАТ ОТ ТОВА, ОСВЕН АКО В МОМЕНТА НЕ Е НА НЯКОЙ ОСТРОВ И ПИЕ УЗО И ИГРАЕ СИРТАКИ!!!!!!!

    *Да се спазват законите на Република България

    *Повече зелени площи, регулация и проверки върху работните заведение и предприятия

    *Да се затвори ТЕЦ и Неохим  и всичко което замърсява въздуха !

    *Преструктуриране на ТЕЦ-а, за да работи с други екологично-съобразни суровини.

    *Дейността на ТЕЦ-а да се прекрати.

    *Да се модернизират пречиствателните уреди в предприятията замърсители на въздуха

    *не знам

    *Да се увеличи контрола и да се наложат реални мерки на замърсителите

    *Да спрат теца

    *Да се преустанови работата на ТЕЦ до изпълнение предписанието на РИОКОС

    *Премахване на ТЕЦа от града.

    *Нямам представа...ако е можело би трябвало да са го направили.

    *Да се затвори Теца или да се вземат нужните мерки за пречистването в системата му.

    *Да се спре ТЕЦ

    *Да се следят нормите за замърсен въздух и при високи такива да се вземат мерки ( Спиране на ТЕЦ/предприятие)

    *Трябва да се премахнат големите замърсители.

    *Да си сложат филтри ТЕЦ.а или да го затворят завинаги

    *Ограничаване на трафика, контролиране на замърсителите и съответни санкции.

    *Спиране на ТЕЦ-а който остана като най-голям замърсител. Общината трябва да спре да реже дърветата и да започне да засажда нови за които да се грижи адекватно, а не да ги убива, чрез орязване

    *Да спре да работи ТЕЦ-а

    *Преустановяване на работата на ТЕЦ.

    *Да се спре теца и фабриките да се направи на по дакечно място от града да е модернизирано и зашитено за околността

    *Затваряне на ТЕЦ/Неохим или слагане на по-добри пречиствателни съоражения

    *Незабавно закриване на местният ТЕЦ

    *Нови филтри

    *Да се затвори ТЕЦ

    *Законови мерки за ползване на пречиствателни филтри и станции от заводите,    адекватни санкции спрямо замърсяването. Засаждане на гори около града и паркови дървета е самия град.

    *Повече автобуси, с повече свързващи точки и по-малко коли. От моя дим до работата, нямам автобус. Трябва да хвана два и де върми доста до спирката на втория. Затягане на мерките на ТЕЦ-овете.

    *Държавата да прекрати работата на ТЕЦ-а и да подпомогне гражданите за закупуване на електрически автомобили с не по-малко от 50% от стойността им. 

    *ТЕЦ-а да работи според нормите.

    *много неща

    *Тези които замърсяват въздуха и околната среда са тези които трябва да спрат това все пак и те имат семейства които също дишат този мръсен въздух

    *Ремонт на ТЕЦ-а. Ако не го ремонтират, да го спрат!!!!

    *Да се предприемат истински мерки, а не да се имитират такива.

     

    *Отговорност от институции

    *Край на Теца

    *Нищо ! Няма кой да спре ТЕЦ-3 в града .

    *Необходимо е да се сложат филтри за пречистване .

    *първо- да затворят ТЕЦ второ -химкомбинат да спре да изхвърля боклуци през ноща

    *Затваряне на ТЕЦ и подмяна на отоплителни тела с твърдо гориво

    *Като ТЕЦа и Неохим спрат да горят отпадаци през ноща,защото към сутринта се чуства въздуха близо повече от час задушен и ако не са затворени прозорците ,тогава тия като мен със астма да му мислят.

    *Спиране работата на ТЕЦ 3, защото нищо не се прави за модернизацията му и няма контрол горят ли се и какви отпадъци.

    *Изграждане на изискуемите инсталации и съоръжения според закона, строг контрол на показатели за замъсеност, но не само на въздуха, а и водата и почвата, сериозни глоби, минимизиране на субективни фактори като корупция, лобистки р|взаимоотношения, шуробаганщинано:н

    *Да се намали замърсяването от Неохим и Тец

    *Нищо.

    *Закриване и срутване на ТЕЦ Марица 3

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини