От х:

Днес в x:

Библиотеката в Хасково посвети витрина в памет на Кирил Маричков

    Витрина с грамофонни плочи, книги и статии за легендарния музикант, композитор и фронтмен на „Щурците“ Кирил Маричков (1944 – 2024) е подредена в негова памет в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Това съобщиха от културното средище.

    „Патриархът на българския рок“, който на 30 октомври щеше да навърши 80 години, си отиде внезапно дни преди юбилея си, но остави незаличими следи в душите на не едно поколение с вечните си хитове „Среща“, „ХХ век“, „Рок в минало време“, „Хамлет“, „Конникът“, „Вкусът на времето“, „Две следи“, „Клетва“, „Моят свят“…

    Пътят на Кирил Маричков към сърцата на феновете тръгва от ученическата формация „Бъндараците“, но най-ярко звездата му заблестява с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г. заедно с Петър Гюзелев, Веселин Кисьов и Петър Цанков, но въпреки персоналните промени завинаги остава вярна на истинското рок звучене и силните послания на най-добрите наши поети. „Те са пророчеството за свобода, бунтът срещу мисленето в униформа, българският подем за промяна от 60-те години на ХХ век“, пише Лилия Илиева в своята книга „Фондацията“. След 12 албума и над 3 000 концерта у нас и в чужбина „Щурците“ слагат край на активната си творческа дейност.

    Кирил Маричков се отдава на солови проекти и филмова музика като създава две от най-обичаните от публиката песни – „Клетва“ и „Моят свят“. След 2013 г. той става част от група „Фондацията“, с която изнесе концерт в Хасково на 10 април тази година. В препълнената със зрители и емоции зала на читалище „Заря“ Кирил Маричков не пропусна да изпълни под светлината на стотици фенерчета знаменитата балада „Среща“ по текст на хасковския поет Симеон Стоянов. Именно в Хасково е създаден един от първите фен клубове на „Щурците“ в България. Този факт е споменат от Маричков в издадената през 2023 г. негова автобиография „На прага на времето“.

    Освен мемоарите на легендарния рокаджия и книгите за „Щурците“ на музикалния журналист Румен Янев, библиотеката притежава ценни грамофонни плочи с автографи на Кирил Маричков и колегите му още от първата формация на групата. „Записите са дарение от наши читатели, на които от сърце благодарим!“, информираха от хасковската библиотека.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини