От х:

Днес в x:

"Незабравки"-те бурно аплодирани на църковен фестивал

Дамски хор "Незабравки" при Народно читалище "Обединение 1913" с диригент Тавит Мачикян взе участие в програмата на ХI-ия национален фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов Сливенец", който се проведе през изминалия уикенд в храм "Света Богородица" в град Сливен. Фестивалът се организира за поредна година от Община Сливен, Сливенската Митрополия и Народно читалище "Зора 1860". За ангелогласните "Незабравки" това е трето поредно участие на църковен форум в рамките на година след успешните гастроли в Габрово миналата есен и в Попово през пролетта.

В храма на Божията майка "Незабравки"-те изпълниха песнопенията "Во царствие Твоем", "Иже херувими", "Тебе поем" и "Покаяния". Радват се, че продължават делото на Марин Владинов, който създаде и ръководи дълго време църковен хор, основополагайки и този тип песни в разнообразния репертоар на гласовитите кърджалийки.

За 11-ото издание в Града под Сините камъни среща си дадоха  хорове, солисти и музиканти от цялата страна – изпълнители на духовна музика, включително византийски мелодии, български църковни песнопения и по-съвременни произведения.

За поредна година двудневната проява насочва поглед към богатството и многообразието на църковната музика от източноправославната традиция. Фестивалът не само популяризира църковната музика, но и предлага възможност за обмен на опит и културно обогатяване между участниците. Изпълненията са насочени към изучаването и изпълнението на източноправославната църковна музикална традиция.

Сред гостите на откриването бе заместник-кметът Стоян Марков, който впоследствие връчи плакет и диплом на диригента на "Незабравки"-те Тавит Мачикян.

Специален гост на откриването беше Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений, който бе посрещнат в светата обител с камбанен звън. В красивото си слово той поздрави организаторите и участниците за богоугодното им дело и каза простичко: "Църковната песен е молитва".

Тази година, освен "Незабравки", във фестивала участват домакините от Сливен - Смесен хор „Добри Чинтулов“ с диригент Георгиос Филаделфевс, софийският Академичен хор „Ангел Манолов“ с диригент Дарена Попова, Смесен хор „Петко Стайнов“ – Казанлък с диригент Младен Танев, Смесен хор при храм „Св. Петка“ – Пловдив с диригент Гергана Люцканова-Петрова и "Хор на учителките“ – Добрич с диригент Маргарита Русева.

 Фестивалът носи името на музикотвореца, направил епохална крачка в българската църковно-певческа практика. В средата на ХIХ век сливенецът Николай Триандафилов издава първите църковно-певчески сборници с песнопения на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини