От х:

Днес в x:

Великобритания иска „рестарт“ на отношенията с Европейския съюз

Британският външен министър Дейвид Лами обяви „рестарт“ на отношенията с Европейския съюз, като подчерта, че преструктурирането на тези връзки е ключова цел за правителството на Киър Стармър, докато и двете страни търсят ново партньорство по въпросите на сигурността и глобалните предизвикателства.

Британският външен министър Дейвид Лами обяви „рестарт“ на отношенията с Европейския съюз по време на срещата на външните министри на блока в Люксембург, съобщи Ройтерс. Лами определи участието си в срещата като „исторически момент“, подчертавайки, че преструктурирането на отношенията с ЕС е основна цел на лейбъристкото правителство, водено от министър-председателя Киър Стармър. Според Даунинг стрийт, настоящите отношения, основани на споразумението за оттегляне от 2019 г., сключено при управлението на Борис Джонсън, са неблагоприятни за Обединеното кралство.


Лами изрази убеждението си, че сигурността на ЕС и на Великобритания са „неделими“ в настоящия момент, независимо дали става въпрос за руската агресия в Украйна, конфликтите в Близкия изток или други глобални геополитически въпроси. Той подчерта важността на сътрудничеството между Великобритания и ЕС в справянето с тези заплахи.


Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел също подчерта споделените предизвикателства пред сигурността, като заяви, че ЕС и Обединеното кралство са „съседи и партньори“ и имат общи грижи. Борел отбеляза необходимостта от силно партньорство, особено в лицето на международни кризи като тези в Ливан и Газа.


Въпреки положителните намерения за „рестарт“ на отношенията, съществуват и трудности. Една от основните спънки е предложението на ЕС за схема за младежка мобилност, която ще позволи на млади хора от Великобритания и ЕС на възраст 18-30 години да живеят, учат и пътуват в двете територии за определен период от време. Въпреки че тази схема получи подкрепата на няколко държави от ЕС, британското правителство се противопоставя на предложението поради опасения, че то може да бъде възприето като възстановяване на свободното движение на работна ръка.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини