От х:

Днес в x:

Мистериозни дронове летят над ядрени и военновъздушни бази в САЩ

През последната година започнаха да се регистрират „мистериозни“ прелитания на дронове над американски военновъздушни бази и ядрени съоръжения, казаха военни служители пред The Wall Street Journal. Един от тях, генералът от военновъздушните сили на САЩ Марк Кели, каза, че в продължение на 17 нощи през декември 2023 г. той и други офицери са наблюдавали как дронове нарушават въздушното пространство над военновъздушната база Лангли по крайбрежието на Вирджиния, дом на най-модерните изтребители в света, F-22 Raptor.

Според Кели „шоуто“ с дроновете започвало около 45 минути до един час след залез слънце. Дроновете с дължина около 6 метра следвали един след друг и летяли над авиобазата на височина от 900 до 1200 метра със скорост над 160 км в час.

В същото време дроновете летяли на юг през залива Чесапийк към Норфолк, където се намира най-голямото военноморско пристанище в света, както и базата на специалните сили SEAL Team Six на ВМС на САЩ. Военните така и не успяли да определят дали дроновете принадлежат на „сръчни аматьори или на вражески сили“, тъй като нямало как да бъдат проследени в нощното небе.

Някои спекулират, че това може да е ход на Русия или Китай, за да тестват отговора на САЩ. В резултат на това командването на военновъздушната база Лангли трябвало да отмени тренировъчни полети през нощта поради опасения от сблъсъци с рояк дронове и да премести изтребителите F-22 в друга база.

Няколко месеца по-рано, през октомври 2023 г., пет дрона прелитали над ядрено съоръжение на Министерството на енергетиката в Невада в продължение на няколко дни. Кой точно ги е контролирал и с каква цел също остава загадка за американските власти.

Подобни инциденти са регистрирани и в други части на страната. През януари 2024 г. дронове също бяха забелязани близо до военновъздушната база Едуардс в Калифорния, което поражда опасения за националната сигурност. Въпреки това дронове продължиха да се появяват близо до военновъздушната база през август и септември, казали военни служители пред WSJ.

Както припомня изданието, федералният закон в САЩ забранява свалянето на дронове в близост до военни бази, освен ако не представляват непосредствена заплаха. Междувременно множество инциденти привлякоха вниманието на президента Джо Байдън и бяха тема на дискусия на среща в Белия дом. Представители на Пентагона, ФБР и други институции започнаха да търсят възможни обяснения и начини за отговор на заплахата. На свой ред американските законодатели настояват да се даде на военните „повече свобода на действие“, за да могат да неутрализират дронове над стратегически цели.

Досега въпросът за естеството на дроновете, летящи над военни и ядрени съоръжения в САЩ, остава нерешен, въпреки опитите на военните да ги проследят и да научат повече за възможните заплахи за националната сигурност на страната, обобщава WSJ.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини