От х:

Днес в x:

„Да си върнем контрола“: Полша се обръща срещу бежанците

Новият курс на управляващите в Полша в миграционната политика изненада всички - и опонентите, и привържениците им. Но премиерът Туск знае, че само така може да се надява на успех на президентските избори догодина.

Полските консерватори около Ярослав Качински от години използват мигрантската тема предизборно - твърдят, че бежанците разпространявали инфекции, всички били терористи и изнасилвачи и т.н. Тъкмо тази тема помогна на „Право и справедливост“ (ПиС) за нейния изборен триумф от 2015 година - тогава консерваторите спечелиха и парламентарните, и президентските избори в Полша.

Опозицията винаги е критикувала миграционната политика на ПиС, особено по отношение на нелегалните отблъсквания на мигранти по границата с Беларус. Въпреки това Доналд Туск се разграничи от либералния подход на Ангела Меркел още преди години.

Рестриктивна миграционна политика и от Туск?

Сега Туск изненада както опонентите, така и поддръжниците си. Година след като коалицията му застана начело на Полша, правителството съобщи новата си стратегия за миграцията. Държавата трябва да контролира на сто процента кой влиза и излиза от Полша, обяви Туск пред делегатите на конгреса на коалицията си. „Да си върнем контрола, да подсигурим безопасността“ - е мотото на тази концепция.

Според Туск трябва дори „временно да се прекрати правото на убежище“. Той дава за пример Финландия, към която Русия и Беларус умишлено насочваха потока от мигранти. Туск каза, че иска да насърчи цяла Европа да се обърне към такава политика и разкритикува миграционния пакт на ЕС: „Няма нито да уважаваме, нито да прилагаме европейските идеи, ако сме сигурни, че те ще навредят на нашата сигурност“, категоричен е той.

Бившата заместник-комисарка по правата на човека Хана Махинска разкритикува позицията на Туск заради това, че отхвърля европейския закон и игнорира международните задължения на Полша. Част от по-малките коалиционни партньори на Туск също няма да подкрепят предложението, съобщават от полската медия „Онет“.

По-рестриктивна миграционна политика: премиерът Доналд Туск иска да отнеме от вятъра в платната на ПиС Снимка: Kuba Atys/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Битката за президентския пост

Туск иска да отнеме от попътния вятър на „Право и справедливост“ със своите рестриктивни политики. Партията на Качински иска да събере половин милион подписа в следващите няколко месеца, за да се проведе референдум за миграционната политика на ЕС. Това ще е важна част от предизборната кампания на партията преди президентските избори следващото лято.

Сега Туск промени играта, атакувайки Качински в област, където той категорично разчиташе на електората си. Най-голямата мигрантска вълна навлезе в Полша по време на управлението на ПиС, а сега Туск се представя за политика, който ще сведе нелегалната миграция „до минимум“. Премиерът на Полша намекна и за това, че политиката на ПиС относно мигрантите беше противоречива - докато агитираха срещу бежанците, за да събират гласове, раздаваха работни визи на огромно количество хора от други континенти, включително и срещу подкупи.

Обещаните реформи буксуват

„Туск знае, че изходът от президентските избори няма да се реши от либералните и левите гласоподаватели, а от емоциите на поляците“, коментира Михал Шулджински, главен редактор на вестника „Речпосполита“. По думите му тези емоционални решения са далеч от онези либерални интелектуалци, които са основата на партията на Туск. Премиерът е готов на саможертви, за да си подсигури президент от своя политически лагер. Все пак президентът има огромна роля.

Сегашният президент Анджей Дуда е близък с бившите управляващи от ПиС   Снимка: Marian Zubrzycki/dpa/picture alliance

Сегашният президент Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, с правото си на вето блокира много от реформите на новото правителство. Възвръщането на правовата държава, процесите срещу корумпираните елити и установяването отново на дипломатическата работа - всичко това върви много бавно. Дори най-лоялните поддръжници на Туск вече са нетърпеливи. И настроението може бързо да се промени.

Качински иска да затвърди лоялността на патриотичния лагер

Лидерът на консерваторите Ярослав Качински също е пределно наясно с важността на президентските избори. В събота „Право и справедливост“ се сля с бившия си коалиционен партньор - крайнодясната партия „Суверенна Полша“, въпреки съпротивата в част от редиците на ПиС. Малката партия на бившия правосъден министър Збигнев Жобро се смята за евроскептична и радикална. „Сливането на двете партии е сигнал за обществото, че патриотичният лагер е обединен“, твърди Качински. „Трябва да се постараем изключително много и да положим същите усилия както през 2015 година, за да успеем да спечелим“, посочва той.

Качински обвинява опонента си Туск в предполагаеми „тъмни“ връзки с Германия. Той твърди, че сегашният премиер бил спечелил изборите само благодарение на германската подкрепа, бил се отказал от репарациите от Германия и сега изпълнявал германския дневен ред.

Надпреварата за президентския дворец изглежда ще остане напрегната до последната минута. Последните социологически проучвания показват, че двата основни съперника са с почти изравнени шансове за успех.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини