От х:

Днес в x:

Представиха прототип на българска електрическа хиперкола с 5221 конски сили

Alieno Sentiero обещава скорост над 584 км/ч

В китното родопоско селце Слащен близо до границата ни с Гърция се състоя необичайно събитие - премиерата на бъдещ български електрически хиперавтомобил. Прототипът, наречен Alieno Sentiero, е дело на предприемача Ахмед Мерчев и екипа му, като е плод на дългогодишна развойна дейност и обещава епохални технически данни.

За проекта Alieno, или по-скоро проектите за електрически спортни коли, се знаеше от години, но сега за пръв път едноименната компания показва физически прототип. Правим уточнението, че това е първоначален прототип, който няма задвижваща система, а показва само евентуалната визия на бъдещ сериен модел. И определено следва агресивния дизайн, който може би сте виждали на скици и рендери до момента.


Представеният прототип на Alieno Sentiero е едноместен, като на следващ етап ще се появи и двуместна модификация, която пък на свой ред ще бъде последвана от предпроизводствени машини, които ще имат и функционираща задвижваща система на електричество.

От Alieno заявяват, че най-мощната версия на бъдещия болид ще има умопомрачителна максимална мощност от 5221 конски сили и теоретично ще може да постигне максимална скорост от над 584 километра в час. Също толкова умопомрачителна ще е и цената на хиперколата - достигаща до 4,3 милиона евро.



Преди представянето на Senteiro, компанията бе обявила проект за още два модела – Unum и Arcanum.В зависимост от модела и версията, задвижването ще от три до цели 24 електромотора. Цените ще започват от 1,6 милиона евро и ще достигат до споменатите 4,3. Доставката на един суперспортен електромобил ще варира от 18 до 30 месеца, според модификацията му.

Производството на българските електрически хиперавтомобили ще се осъществява в съседното на Слащен село Туховища. Там вече е изградена фабрика, в която, заедно с прототипите и развойната дейност, Ахмед Мерчев и партньорите му са инвестирали близо 5 милиона лева. Към момента производствените мощности са 2300 кв. м като планът е да нараснат до 14 000. Вече са разположени около 200 производствени машини в базата, с готовност да се започне пълноценно производство.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини