От х:

Днес в x:

По Сарафов ще ги познаем?

Дали същият ВСС, който свали Иван Гешев от поста главен прокурор, ще избере бившата му „дясна ръка“ Борислав Сарафов? Този вот би могъл и да се провали. А и кандидатурата на Сарафов може да „изгори“. От Емилия Милчева

Не е изненада, че фигурата на главния прокурор отново е червена линия в българската политика, изненадващо е кои политически сили се позиционираха от двете ѝ страни. От едната страна са ГЕРБ-СДС и „ДПС-Ново начало“ с водач Делян Пеевски, а от другата до ПП-ДБ се наредиха останалите от 50-ото НС - БСП, близките до Ахмед Доган депутати от ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“. В този лагер е и президентът Румен Радев, заявил, че настоящият ВСС е „подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости“.

На пръв поглед прилича на онова мнозинство от протестите през 2020-та (без ДПС), когато гражданското недоволство избухна срещу правителството на ГЕРБ и тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Не е за вярване, че всички искат справедливост и доверие в съдебната система - ако е така, да бяха спазили законите и избрали онези 11 души от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, които от две години не могат да изберат.

Реторика за морал и справедливост

След като ПП-ДБ обяви, че започва подписка с искане да бъде сезиран Конституционният съд (КС) относно избора на нов главен прокурор от състав на ВСС с изтекъл мандат, двайсетината лоялни на Доган депутати от ДПС съобщиха, че ще я подкрепят. ИТН ще постъпят по същия начин - „защото не е морално“, както обясни Тошко Йорданов. БСП не казват, че ще участват в подписката, но издигат глас ВСС да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор и да се спре и откриването на процедура по избор на нов председател на Върховния административен съд (ВАС). Аргументират се с… протестите през 2020 година и за да не се допусне „криза на вярата в справедливостта“.

А „Възраждане“ говорят като аватари на ПП-ДБ - и те искат ВСС незабавно да спре процедурата по избор на Борислав Сарафов за главен прокурор до избиране на нов състав на ВСС и поставят под съмнение интегритета му заради контактите с дилъра на правосъдие и бивш следовател Пепи Еврото. „Възраждане“ - също като БСП, не казват дали ще подкрепят подписката, но и те говорят за морал, досущ като ИТН. Един ВСС „с изтекъл мандат и отдавна загубил уважение в съдебната система и юридическите среди няма моралното право да избира Главен прокурор“.

Проба, проба за управляващо мнозинство?

Инициативата на ПП-ДБ не е изненада предвид последователната им позиция за критериите към главния прокурор, неговия избор и отчетност. Останалите партии, които се прегрупират в полосата на справедливостта, също преследват определени цели - най-непосредствените са политически дивиденти, позиционирайки се срещу статуквото, по-далечните - участие във властта. Сериозен мотив е и страхът - главен прокурор, подвластен на определен кръг, чието лице е агресивен политик, който не се спира пред нищо, е заплаха за всички. Акциите в предизборната кампания срещу политически противници на „ДПС-Ново начало“ са най-пресният пример.

На предизборни срещи от ИТН дори говорят, че „трябва да бъде изключен Делян Пеевски от властта, за да има редовно правителство“. От „Позитано“ 20 не се осмеляват, неслучайно бяха упрекнати от бивш партньор, че имат в листите си свързани с Пеевски политици. Макар че пред радио К2 изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров коментира, че борците срещу Пеевски са много, но социалистите имат най-голям опит от управление с ДПС. „Обикновено след подобни управления, контрата винаги е оставала у нас и сме си извадили поуките“, казва той. Но не споделя поуките.

Има и други съвпадения между политическите сили, обявили се срещу процедурата за избор на нов главен прокурор. Например БСП и ИТН имат пълно сходство как трябва да изглежда бъдещото правителство - експертно, равноотдалечено, с ясна програма, без партийни фигури. От ПП-ДБ също не искат партийни фигури - и формула на управление съобразно тежестта на партиите, за което настоява ГЕРБ, те все така предлагат равноотдалечен премиер, който да си избере министрите.

И все пак, възможно ли е мнозинство, сглобено по линия „анти-Пеевски“, да излъчи относително стабилно правителство и да гласува антикорупционно законодателство? Би било странно партньорство предвид евроатлантизма на едни от участниците и изявения прокремълски уклон на други. ПП-ДБ излъчиха ясни сигнали, че биха приели за партньор в управлението ДПС на Доган. По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви за „естествени партньори“ в управлението политическите сили от сглобката - плюс БСП и ИТН, но не е докрай конкретен дали „ДПС-Ново начало“ и неговият лидер Пеевски влизат в сметките.

Ще бъде ли избран Сарафов

Засега анализаторите не дават особени шансове на питането до КС. А това означава, че на 16 януари изпълняващият функциите главен прокурор Сарафов може и да бъде избран за главен прокурор след изслушването си от кадровиците на съдебната система. Би могло и да не се случи, ако специалният прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците му - Даниела Талева, открие данни за престъпление при проверката срещу Сарафов и започне да го разследва. Тя така и не е приключила с изясняване на връзките на Сарафов с аферата „Осемте джуджета“, а също и с работа по други сигнали.

Антикорупционният фонд (АКФ) припомни заявката на и.ф. главен прокурор, че изясняването на този случай е „ключов залог“ за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата и обяви в позиция, че е недостойно и срамно издигането на кандидатурата на Сарафов, докато проверката не е приключила. През 2023 година АКФ публикува снимки, на които се вижда Сарафов заедно с лидера на мрежа за задкулисно влияние в съдебната система Петьо Петров, вече подсъдим за документна измама заради присвояване на злато и над половин милион евро - и в неизвестност.

Разбира се, президентът Румен Радев може да върне указа за Сарафов, както направи и през 2019 година с този за Иван Гешев, също единствен кандидат за поста на обвинител №1, издигнат от прокурорската колегия. Тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов отказа да внесе номинация, също като настоящата служебната министърка Мария Павлова.

Очертава се опция същият ВСС, който свали Гешев от поста преди 16 месеца, да избере бившата му „дясна ръка“ Борислав Сарафов. Но този вот би могъл и да се провали. Никой няма съмнение къде най-напред се избират ръководителите на прокуратурата и на двете върховни съдилища. „Развоят ще се случи извън сградата на ВСС и е от изключителна важност кои ще са партиите в 51-то НС и то в какво процентно съотношение“, заяви по БНР експертът от Института по пазарна икономика Иван Брегов относно номинацията на Сарафов.

Но кандидатурата му може и да „изгори“ - зависи дали ще се състави редовно правителство. Няма да е първият, да пита бившия си колега Гешев.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини