От х:

Днес в x:

Стартира младежкият проект "Гласът на Кърджали: младежки идеи за гражданска активност"

Изображение 1 от 2

    Сдружение "Омега" започна изпълнението на проекта "Гласът на Кърджали: младежки идеи за гражданска активност", който цели да ангажира над 1000 млади хора от региона на Кърджали в различни културни дейности и обучения, свързани с гражданско участие. Проектът, който ще продължи до март 2025 г., цели да насърчи младите хора да поемат активна роля в процесите на вземане на решения на местно, национално и европейско ниво.

    Официалното откриване се състоя на кръгла маса, организирана от екипа на проекта, на която бяха обсъдени основните стъпки за изпълнението му. По-късно през деня Петър Младенов, заместник-министърна Министерство на младежта и спорта, който беше на посещение в града, даде интервю заедно с ръководителя на проекта Веселина Юрукова. В интервюто, Младенов подчерта значението на инициативата, като заяви: „Сдружение 'Омега' е един от добрите примери, които ние успяваме да подкрепяме вече години наред чрез нашите национални програми, защото именно такива местни организации, са тези, които успяват да активизират младите хора, с което подпомагат развитието на съответния град."

    Веселина Юрукова допълни: „Тази инициатива отговаря на нуждата от повишаване на ангажираността на младите хора в региони с по-малко възможности и е част от стратегическите цели на сдружение 'Омега' за развитие на активната гражданска роля на младите хора в обществото. Проектът е изцяло създаден по идеи на младежите, които са участвали в други дейности на сдружението."

    Дейностите по проекта включват пет обучения, които ще се проведат в Младежкия център в Пловдив и в град Златоград. Едно от тях е насочено към младежките работници, докато останалите ще разгледат важни теми като човешки права, гражданска активност и социална отговорност. Проектът предвижда и младежко кино на тема „Човешки права“, което ще даде възможност на участниците да обсъждат значими социални въпроси чрез интерактивни методи.

    Сред инициативите са и две събития за социално отговорно поведение на пътя, които ще се проведат на картинг пистата в Хасково и ще обучат младите хора в безопасност и отговорност на пътя. Проектът ще включва също така два уъркшопа по рисуване, водени от награждаваната местна художничка Мая Мечева, и Младежки театър под ръководството на режисьора Атанас Атанасов, който ще помага на младежите да създадат своя театрална постановка. Едно от големите събития е концерт с участието на Мария Колева, звездата от "Гласът на България", който ще се състои през месец ноември.

    Екипът на проекта, включващ 7 младежки работници, ментори и професионалисти, работи съвместно с партньори като Българския младежки червен кръст, Интеракт, Областната администрация и други държавни и местни институции.

    Проектът се изпълнява по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025) и е насочен към овластяване на младите хора чрез участие в културни и граждански инициативи.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини