От х:

Днес в x:

Седем души са загинали с тротинетки в България това лято

Почти троен е ръстът на инцидентите с тротинетки в България за последната година. Само за летните месеци от юни до септември през 2024 г. са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки, докато през 2023 г. са били 105. Загинали са седем души.

Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" пред "Нова телевизия". По думите му около контролът по отношение на водачите на тези превозни средства е завишен.

Близнаков припомни, че по закон тротинетките не може да се движат в парковете. Може да се движат само по велосипедната инфраструктура, а ако няма изградена такава - те са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно.

"Пътници на тротинетка не се превозват, забранен е превозът. Лица до 18 години задължително трябва да са с каска. До 14 години децата нямат право да управляват тротинетки. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч", разясни още главният инспектор.

В София инцидентите с пешеходци са много чести, коментира още Лъчезар Близнаков. По думите му около една трета от тежките произшествия са свързани с пешеходци.

"Междувременно България отново се превърна в рекордьор по автомобилни катастрофи в ЕС. Това са резултати от широки анализи. До 12 октомври загиналите на пътя са 365, миналата година за този период са били 424. Скорости над 200 км/ч се срещат често. Не е рядкост да залавяме и шофьори с алкохол в кръвта над два промила", каза още инспекторът.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини