От х:

Днес в x:

Адвокат обвини държавата, че крие данните за мръсния въздух

Държавните институции умишлено компрометират системата за контрол на качеството на атмосферния въздух и по този начин на практика извършват геноцид спрямо населението на големите градове в България. Това заяви адвокат Димитър Площаков в свое интервю пред БНР.

Юристът призова за наказателно преследване срещу отговорните органи. И посочи, че не общините, а министърът на околната среда носи лична отговорност за разполагането на измервателните пунктове. 

Площаков е първият, който завежда дело за 10 000 лева обезщетение срещу Министерството на околната среда и водите заради понесени от него и семейството му вреди заради мръсния въздух.

След широко и задълбочено проучване върху контрола на качеството на атмосферния въздух, адвокатът установява, че пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далеч от местата, на които има висока концентрация на фини прахови частици. Той заяви, че след 6 месеца проучване, е попаднал на заповед на екоминистъра уредите за измерване да бъдат преместени, и то след поредното наказателно дело на ЕС за мръсния въздух в България. 

"Националната ни система за мониторинг на атмосферния въздух е компрометирана умишлено от държавните органи. Данните, които системата събира, са недостоверни и не отразяват обективното състояние на атмосферния въздух в страната. Системата е компрометирана в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Изпълнителната агенция по околна среда. В резултат на всичко това всяка година загиват към 11 000 българи. Те биват умъртвявани, те не умират от естествена смърт. Изпълнени са всички признаци на престъплението от НК глава 11 "Общоопасни престъпления", раздел 3 "Престъпление против народното здраве и околната среда, това е чл. 353А. Това е законен повод за започване на разследване по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс", посочи адв. Площаков.

Преди броени дни аналогична информация изнесе и екологичното сдружение "За Земята" след спечелено съдебно дело срещу МОСВ, с което организацията изиска да се оповестят резултатите от доклад за условията за разполагането на пунктовете за контрол на качеството на атмосферния въздух в страната. Документът е изготвен още през 2022 г. по поръчка на тогавашния министър на околната среда. От "За Земята" напомниха, че преди да пратят казуса в съда, от МОСВ са отказали да им предоставят резултатите от въпросния доклад.

В началото на тази седмица от самото екоминистерство пък заявиха, че "твърдението, че разположението на пунктовете за мониторинг не отговаря на изискванията на европейското и националното законодателство, е некоректно и силно преувеличено".

Адвокат Площаков обаче също припомни данни, че България е начело в ЕС по смъртни случаи вследствие от замърсяването на въздуха:

"Световната здравна организация докладва, че за 2019 г. в България има настъпили над 10 863 случая на преждевременна смърт в следствие некачествен атмосферен въздух".

Юристът повтори и изнесената от "За Земята" информация, че една от измервателните станции в София - тази на "Орлов мост", е преместена още през 2012 г., като обяснението е било, че в близост до нея има обособен паркинг и че се строи метростанция:

"Строителството на метростанцията отдавна е приключило, паркингът не е използваем, но пунктът не е върнат. Новото място на пункт "Орлов мост" е в двора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който двор представлява нещо като малък парк в район "Младост".

В Пловдив станцията е преместена в периферията на града, съобщи адв. Площаков, като уточни, че тя е поставена "на едно тихо място, на едно кръстовище, което спрямо натоварените пловдивски кръстовища, може да бъде определено като едно абсолютно безлюдно кръстовище".

Общините нямат никаква отговорност за разполагането на пунктовете, отговорен е министърът на околната среда, категоричен беше юристът.

"Директивата и нашата Наредба 12, която транспонира тази директива от 2010 г., изискват изборът на площадки за автоматичните измервателни станции да бъде протоколиран. Аз поисках такъв протокол от Изпълнителната агенция по околна среда, но ми отговориха, че не могат да ми предоставят, тъй като това, което искам, е не факти, а експертен и правен анализ. Тя се сеща, че трябва да извърши такъв анализ, когато един адвокат е поискал от нея, а не когато е поставила станцията", коментира той.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини