От х:

Днес в x:

Европрокуратурата обвини Портних за измама с пристанище

Направена била привидна реконструкция, за да се вземат милиони, твърдят хората на Кьовеши

Европейската прокуратура обвини в измама бившия кмет на Варна Иван Портних заради казуса с рибарското пристанище „Карантината“. Заедно с него е обвинен един от бившите областни управители на Варна и двама служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, съобщиха от европрокуратурата в Люксембург.

Според разследващите става дума за измама с привидна реконструкция на рибарско пристанище, за да бъдат получени милиони по европейски проект, но в действителност на мястото не е имало пристанище изобщо. Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно 3,4 млн. евро по проект, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.
 

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, който е внесен за разглеждане от община Варна. Европейските прокурори обаче смятат, че такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране.
 

„Нашето разследване показва, че за да може да се възползва от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите рибарски пристанища, бенефициентът е сглобил няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище. Освен това бенефициентът е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати“, посочиха от европрокуратурата.

Според разследването парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са вписани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и други видове сгради, а не като пристанище. С помощта на служители от „Морска администрация“ са били променени характеристиките на парцелите, като са определени за пристанище за трайно ползване. Така е било заблудено Министерството на транспорта, което е издало удостоверение за експлоатация въпреки липсата на множество изисквания. По-късно рибарското пристанище е било официално регистрирано от „Морска администрация“.

От прокуратурата поясниха, че случаят е бил докладван първо от Европейската служба за борба с измамите (OLAF) след подозрения за възможни сериозни нередности и измами, като OLAF е провела допълнително разследване, а в него е участвало и МВР. Изчислените прогнозни щети са за около 7 млн. лева

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Пристанище "Карантината" бе открито в началото на 2021 г. Инвестицията е за около 14 млн. лв. без ДДС, към 8 млн. лв. от които европейско финансиране. Но проблемът не е само затлачването на входа веднага след строежа, поради което дълго стоя неизползваемо. Има пратени сигнали до Европейската служба за борба с измамите (OLAF), че преди това там въобще не е имало рибарско пристанище - "измислено е", за да може да се кандидатства по европрограмата, която е за реконструкция на съществуваща инфраструктура. Документално нещата около пристанището (съществуващо или не) се развиват около 2016-а - година преди кандидатстването с проект. Екшън имаше и непосредствено преди местните избори - Портних каза, че европейското разследване е политическа манипулация, защото като експерт по случая е привлечен местен активист от опонента ДБ.

„Отсега предполагам какви ще са следващите действия – спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест, непосредствено преди местните избори. Видно е, че имат огромен страх и не им излиза социологията, виждате какъв инструментариум, какъв груб инструментариум и евтин сценарий се реализират“, заяви Иван Портних през септември миналата година, но обвинение му е повдигнато година по-късно.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини