От х:

Днес в x:

Министърът на електронното управление: 9600 машини за гласуване са с изтекла гаранция

По думите му това не е проблем за изправността на устройствата

Процедурата по доверено изграждане на хеш код на машините за гласуване беше извършена от Централната избирателна комисия в петък. Демонстрирани бяха демогласуване и демоконфигурация на устройство именно с кода, който ще се използва на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.
„Процедурата започна преди две седмици. Това, което поискахме от ЦИК, е да направим преглед на параметризиращия софтуер. Всяка една машина се параметризира за определената секция“, каза министърът на електронното управление Валентин Мундров и допълни, че проверките показват, че няма уязвимост в този софтуер.


Започва удостоверяването на софтуера на машините за гласуване

„9600 от общо 12 000 машини за гласуване, закупени от държавата, са с изтекла гаранция, но това не предопределя, че са развалени“, добави той. По думите му към тях, както и към всякаква електроника, трябва да се отнасяме с грижа, в случая - профилактика и диагностика преди изборите. По думите му за предстоящите предсрочни избори ще се използват 9453 машини в страната и 157 - извън България.

На въпроса могат ли да се предвидят евентуални проблеми с вида хартия той отговори: „Няма експерти по хартия. Към момента не се наблюдава такъв проблем“.

„В процеса на удостоверяване партиите и наблюдателите, назначени в ЦИК, можеха да участват в процедурата, която видяхме днес. Нито една от партиите не каза, че има притеснения от манипулация и не каза какво трябва да бъде подобрено“, посочи Мундров.

Той подчерта, че неговата основна задача като министър на електронното управление е да изгради доверие в машинното гласуване. „Надяваме се изборната активност да бъде повишена, за да може всички граждани да са доволни“, каза още министърът.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини