От х:

Днес в x:

'За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии': АИКБ предлага замразяване на пенсиите и заплатите

Според Васил Велев формулата за минималната заплата е грешна

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предлага замразяване на пенсиите и заплатите за една година. Пред БНР Велев обясни, че АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения.

Днес Тристранният съвет се събира, за да обсъди размера на минималната работна заплата за 2025 г. След години на спорове между бизнес, синдикати и държава, тя вече се изчислява като процент от средната за страната. Предвижда се увеличението да бъде с 15,4%. При сегашните 933 лева трябва да достигне 1077 лева от 1 януари.

Очаква се АИКБ да не подкрепи предложението на правителството.

„Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета“, каза още Велев.

Председателят на УС на АИКБ допълни, че населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление.

АИКБ е и „за“ замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още той. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

„За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. „Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право“, смята Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той:

„Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини