От х:

Днес в x:

Двама служители в Министерството на културата натискали копчето на схемата с театрите

Знаем кои са, но засега не мога да ги уволня, казва министър Найден Тодоров

Мащабните схеми за източване на пари през театри и културни институти не са били възможни без участие на хора от Министерството на културата, защото финансирането със СЕБРА изисква служител на министерството да потвърждава плащанията.

Служителите с право да правят това са общо петима и вече е разкрито, че двама от тях са участвали в схемите, обяви в сутрешния блок на БНТ служебният министър на културата Найден Тодоров.

Без подкрепа на схемите от страна на Министерство на културата, може да се случи, „но без човек в Министерство на културата - не може“, поясни Тодоров за това как е работила схемата.

Допълнителна информация ще бъде предадена на разследващите, но засега министърът нямало как да уволни въпросните служители - единият излязъл в отпуск.

Наказани все пак ще има - след края на проверката на главния инспекторат на Министерския съвет.

„Задачата на проверката е точно тази - да установи има ли умисъл. Наказание ще има при всички случаи. Причината до момента да не е заведено дисциплинарното производство е да се разбере каква е причината. Защото реакцията ще бъде крайно различна“, заяви министърът.

„Чувствам се излъган. Защото в случая не става дума за това, че някои институции са нарушили закона. Въпросът е много по-тежък. Въпросът е, че се хвърля петно върху абсолютно всички“, добави той.

„Открихме, че става дума не само за източване на заплати. Има игри с фирми, към които са се стичали стотици хиляди левове“. В момента се разследва с какво са се занимавали тези фирми. Без подкрепа на схемите от страна на Министерство на културата, може да се случи, „но без човек в Министерство на културата - не може“.

По отношение на директора на театъра в Пазарджик, който също бе замесен в скандала, служебният министър каза, че Министерство на културата не е бездействало и че реакцията на директора е в следствие от проверки на МК към него.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини