От х:

Днес в x:

Близо 40 процента от детското население в България е с наднормено тегло

Изображение 1 от 3

    Болестта на новото време – затлъстяването взема застрашителни размери у нас.

    Тенденцията е във възходящ ред със своите потенциални рискове за здравето и съпътстващите ги усложнения.

    „България е на 4-то място по затлъстяване в Европа. 30-40 процента от детското ни население е със затлъстяване.

    Ролята на родителите е основна и изключително важна.“, съобщава д-р Цветелина Цветанова, началник на звено „Детска ендокринология“ на Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

    Критерият за затлъстяване е индексът на телесна маса, който е отношението между ръста и теглото.

    При възрастните между 25 и 30 килограма на квадратен метър ръст е свърхтегло, а над 30 е затлъстяване.

    За наднормено тегло се смята, когато индексът на телесната маса (ИТМ) при деца над 5-годишна възраст е между 85-97-и персентил, а за затлъстяване - над 97-и по стандартите на СЗО за оценка на телесната маса.

    При деца под 5 години се оценява съотношението тегло спрямо ръст.

    По данни на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. в България се запазва висока честота на затлъстяване сред населението в активна възраст.

    При лица на възраст между 30-59 г. Със затлъстяване са 29% от мъжете и 20% от жените, а при изследваните на възраст 60-74 г. – повече от 29% от мъжете и над 35% от жените.

    Изследванията показват, че детското затлъстяване също е с висока честота и ще нарасне с 60% до 2030 г.

    „Основните причини за затлъстяване на децата са две и те не са свързани с първоначален медицински проблем, но в последствие се развива такъв.

    На първо място е заседналият начин на живот и твърде много време прекарано от децата пред телевизори и компютри, а втората причина за наднормено тегло е начинът на хранене и лесният достъп до висококалорични храни и храни, богати на захари.

    При деца с висока степен на затлъстяване има риск от отключване на 250 различни заболявания като възрастен.

    Затлъстяването води до инсулинова резистентност, т.е. натоварва панкреаса, който започва да работи на много по-големи обороти.

    Това вече отключва преддиабетно състояние и захарен диабет. Основният риск при високостепенно затлъстяване е не само диабет тип 2, но и сърдечно-съдови заболявания.“, обяснява д-р Цветанова.

    Основният контингент пациенти, които посещават амбулаторно детска ендокринология, са деца със затлъстяване, чиито родители не осъзнават проблема и отричат прекомерното и безразборно хранене. 

    Добре е да се знае, че деца със затлъстяване, при които има хормонална причина са под 10 процента, останалите пълнеят от прехранване.

    А самото затлъстяване води до редица метаболитни проблеми. В голяма степен децата със затлъстяване са по-високи и склонни са към по-ранен пубертет, което не е кой-знае какъв проблем.

    Но момичетата със затлъстяване развиват поликистозно-овариален синдром, а оттам и зачестяващите напоследък фертилни проблеми.

    „Инсулиновата резистентност, която е заложена генетично, се развива много лесно при неправилно хранене и неправилен двигателен режим.

    Симптомите и са именно затлъстяването, артериалната хипертония, повишените нива на „лошия“ холестерол, ниските нива на „добрия“, високата пикочна киселина, както и нарушения във въглехидратния метаболизъм - намален толеранс и дори захарен диабет.

    Всичко това оформя метаболитния синдром.“, коментира д-р Димитър Троев, вр. и. д. началник клиника по „Ендокринология“ към УМБАЛ „Свети Георги“.

    При нарушение на баланса медикаментозното лечение се прилага като помощно средство и се наслагва върху започнати вече мерки - движение, адекватно за възрастта, индивидуално подготвен хранителен режим.

    От медикаментозна терапия при лечението основно имат нужда пациенти, които, по причина на друго съпътстващо заболяване или прекомерно свръхтегло, са обездвижени.

    На световната карта България е на 117 място по затлъстяване на населението – на 140 място при жените, на 71 място при мъжете и 79 място при децата.

    “За съжаление има тежки случаи, при които телесното тегло е изключително високо, като при тези пациенти хранителния и двигателен режим не са достатъчни.

    Някои от тях дори са обездвижени, заради свръхтеглото си. Оказва се, че при тях двигателният режим е близък до нула, а разходът на калории изключително слаб.“, твърди д-р Троев.

    Осъзнаването на родителите и на пациентите за проблема и промяната в хранителния и двигателен начин на живот са основни за лечението при затлъстяване.

    Факторите, които повлияват чувството за ситост, са състоянието на централната нервна система и нейните нарушения, също могат да доведат до появата на затлъстяване.

    В някои случаи пациентът може да се насочи и към психологична помощ за осъзнаване на проблема и съдействие за изпълнение на предписаното лечение.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини