От х:

Днес в x:

Какъв ще е ефектът от липсата на състезание за поста на главен прокурор

Коментар на Велислав Величков и Николай Кокинов

Защо Борислав Сарафов се оказа единственият кандидат за главен прокурор? Какъв ще е ефектът от липсата на състезание за поста?  Каква ще е развръзката и кого ще избере ВСС? Темата в студиото на „Здравей, България“ коментират Велислав Величков, адвокат от инициативата „Правосъдие за всеки“, и Николай Кокинов, адвокат и бивш градски прокурор на София.
„Щом е едно име, как да не е сигурно? Един кандидат за един пост. Ако се стигне до датата 16 януари, вече няма какво да спъне кандидатурата. Иначе НС също може да я спре с промени в съдебната власт или с нарочно решение да спре процедурата до избиране на нов персонален състав на ВСС“, каза Величков.


„Не мисля, че г-н Сарафов е проблемът. Аз го познавам от 20 години. Той е прокурор от кариерата. Тук се поставя закона за моралната легитимност на този ВСС, но в крайна сметка народните представители в много голям период от време не благоволиха да излъчат нови членове и нов ВСС“, добави Кокинов.

„Същото мнозинство, което избра Иван Гешев и два пъти го спаси от освобождаване, за 15 дни го освободи и назначи светкавично Борислав Сарафов. Той каза, че не иска да е главен прокурор. В рамките на две седмици си промени мнението“, отбеляза Величков.

Според Кокинов Борислав Сарафов би могъл да обясни всички любопитни въпроси лично. „Има затишие и мълчание. Или няма желаещи или няма желаещи да номинират друг кандидат“, посочи той като причина за единствената кандидатура за главен прокурор. „С един-два акта се доказа и стана единствен кандидат“, допълни Величков, визирайки случая с Джейхан Ибрямов и свалянето на имунитета му.

 

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини