От х:

Днес в x:

Австрия пак не пуска България и Румъния в Шенген и по суша

Двете страни се движат в правилна посока, но още не са изминали пътя, обяви австрийският МВР-шеф

Австрия отново спря Румъния и България за пълноправно членство и това се подразбра и от изявление на австрийския вътрешен министър и от българският шеф на МВР. Така беше охладен оптимизма и на Еврокомисията, и на унгарското председателство, и на властите в София и Букурещ, че може нещо да се промени на заседанието на вътрешните министри от ЕС в Люксембург в четвъртък

Първо, австрийският служебен вътрешен министър Герхард Карнер даде да се разбере, че Австрия още не е готова да свали ветото върху вдигането на граничния контрол по сухопътните граници за България и Румъния.

Цитиран от БНР Карнер заяви, че двете страни се движат в правилна посока, но още не са изминали пътя.

После пък българският вътрешен министър Атанас Илков обяви, че е разговарял с австрийския си колега, но засега няма категорична позиция от Виена. Не мога да кажа каква ще бъде тя в следващите дни, добави министърът пред журналисти, цитиран от БТА.

По неговите думи на днешното заседание е била дадена висока оценка за съвместните дейности между България и Румъния, и за доброто двустранно сътрудничество. Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген, каза Илков. По неговите думи тази подкрепа за нашата страна и Румъния се дължи на всичко постигнато и отчетено на днешното заседание. Надяваме се съвсем скоро да имаме добро дългоочаквано решение, няма да се обвързвам със срокове, добави той.

Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили, уточни Илков. Изпълнили сме повече от това, което се изисква от нас като повишаване на капацитета на Гранична полиция с цялото техническо оборудване, с всички мерки по противодействие на организираните престъпни групи за незаконен трафик, с добро взаимодействие с Румъния, Австрия и други европейски държави, със стратегическото сътрудничество с Турция, което е много важен елемент от нашата дейност. Турция е много важен наш партньор, отбеляза Илков. Той добави, че предстои купуването на допълнително технологично оборудване, което ще бъде поставено по българо-турската граница.

Попитан дали може да се очаква решение за отпадането на проверките по сухопътните български и румънски шенгенски граници на заседанието на вътрешните министри през декември, министърът заяви, че силно се надява на това.

По неговите думи засега няма промяна в позицията на правителството на Нидерландия, което през декември миналата година подкрепи пълното отпадане на шенгенските проверки за България и Румъния. Тогава единствено Австрия бе против и в това отношение няма промяна, както уточни тази седмица унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна председателства до края на годината Съвета на ЕС. Междувременно и в Нидерландия обаче изборите бяха спечелени от крайната десница. Така или иначе засега е известно, че само Виена е против.

ЕС се надява да приключи въпроса преди края на годината, но трябва да спечели Австрия, за да се изпълни изискването за единодушно вземане на решение.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини