От х:

Днес в x:

Антиваксъри на власт: Словакия иска да забрани РНК ваксините

Словакия беше сред най-тежко засегнатите от пандемията страни - заради недоверието към западните ваксини и подценяването на самия Ковид. Сега в страната на власт са антиваксъри, които искат да забранят иРНК ваксините.

В Словакия министърката на здравеопазването Зузана Долинкова подаде оставка. Тя е от партията „Глас - Социална демокрация“, най-умерената формация в популисткото правителство на министър-председателя Роберт Фицо.

Долинкова напусна кабинета след само 11 месеца на поста, като обоснова решението си с разногласията по бюджета, който предвижда дълбоки съкращения в системата на здравеопазването. Но основната причина навярно е бил докладът на правителствения пълномощник Петер Котлар, натоварен със задачата да разследва управлението на пандемията от Ковид-19 в Словакия.

Зузана Долинкова  Снимка: Zuzana Gogova/Getty Images

В доклада си Котлар не само поставя под съмнение самата пандемия, но и призовава за забрана на иРНК ваксините, разработени от западни компании като BioNTech/Pfizer и Moderna. Според експертите именно тези ваксини са допринесли за значително намаляване на смъртните случаи от Ковид и за ограничаване на последствията от пандемията.

Котлар обаче оспорва това. „Най-сериозната последица от цялата измислена операция, наречена пандемия от Ковид-19, е застрашаването на човешкото здраве“, каза той при представянето на доклада си.

В Братислава управляват антиваксъри

По време на пандемията Котлар, представител на управляващата Словашка национална партия, многократно се изказва срещу мерките на тогавашното правителство и ваксинациите. Това му спечели значителна популярност, която в крайна сметка му помогна да влезе в парламента.

Петер Котлар   Снимка: Vaclav Salek/CTK/picture alliance

Неговият призив да бъдат забранени иРНК ваксините се подкрепя и от министър-председателя Фицо. „Всички знаете, че аз лично винаги съм бил против поставянето на експериментални ваксини срещу Ковид“, заяви Фицо в обръщение към нацията през уикенда. И добави, че имал много познати, които се оплаквали от значителни здравословни проблеми след ваксинация срещу коронавируса. В същото това обръщение, публикувано във Фейсбук, Фицо призова Котлар да установи кой се е обогатил в Словакия чрез „ненужното закупуване на медицински материали и ваксини“.

Висока смъртност по време на пандемията

Словакия бе една от най-тежко засегнатите страни по време на пандемията от Ковид. В централноевропейската държава членка на ЕС с население от 5 милиона 21 000 души починаха от Ковид-19. Освен незадоволителното състояние на здравната система, за това допринесоха и дезинформационните кампании, недоверието към съвременните западни ваксини, както и подценяването на самия Ковид.

В крайна сметка недоверието достигна такива размери, че много словаци отхвърлиха западните ваксини и бяха готови да се ваксинират само с руската ваксина „Спутник“. През пролетта на 2021 г. тогавашният министър-председател Игор Матович изпрати правителствена делегация в Москва, която да договори доставките на ваксина „Спутник“. След като обаче ЕС не призна руската ваксина, в крайна сметка тя не беше приета и в Словакия - и така се наложи дозите „Спутник“ да бъдат унищожени.

Братислава прекратява сътрудничеството си със СЗО

Въпреки всичко това правителството на министър-председателя Роберт Фицо подължава да държи на отрицателната си позиция по отношение на иРНК ваксините и пандемията. Като първа стъпка то обяви, че ще прекрати сътрудничеството си със СЗО по темата Ковид-19.

„Нека спрем прилагането на иРНК препарати, докато не се докаже тяхната ефикасност и безопасност“, посочи Котлар при представянето на доклада си и добави, че иРНК препаратите били променяли човешката ДНК. Ваксините не били достатъчно тествани и поради това били опасни, настоява чиновникът.

„Това показва докъде е стигнала Словакия след една година управление на правителството на Роберт Фицо“, заяви пред ДВ словашкият политолог Григорий Месежников, председател на базирания в Братислава Институт за изследване на обществените въпроси (IVO). Той припомня, че по време на пандемията Фицо беше може би най-високопоставеният лидер на антиваксърското движение не само в Словакия, но и в цяла Европа.

Роберт Фицо   Снимка: Slovak Government/AFP

„Не можеш да се бориш срещу ненаучни факти“, заяви с примирение здравната министърка Долинкова, обявявайки оставката си.

Преди да бъдат използвани по време на пандемията, иРНК ваксините бяха подложени на строги тестове от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). А през 2023 г. Нобеловата награда за медицина бе присъдена на изследователите Каталин Карико и Дрю Уайсман, които с откритията си допринесоха за разработването на ваксините срещу коронавируса.

Обществото е възмутено

Докладът на правителствения пълномощник породи възмущение в словашкото общество. Обществените медии, които са подложени на все по-голям натиск от страна на правителството, определиха заключенията на Котлар като напълно неверни.

Още по-възмутени са в научните среди. „Като учени, които от дълго време се занимават с изследване на вируси, ние сме дълбоко обезпокоени от твърденията, които Котлар представи пред обществеността. Те поставят под съмнение факти, които са проверени и приети от световната експертна общност и от компетентните органи“, заявиха група експерти на сайта на Словашката академия на науките.

Опозицията също протестира срещу доклада на Котлар и неговите заключения. „Ако имахме конкурс за безполезност, Котлар щеше да го спечели. Пълномощникът, натоварен да разследва управлението на пандемията, не разполага с анализи, нито с доказателства, но злоупотребява със служебното си положение, за да разпространява опасна дезинформация“, заяви пред репортери Оскар Дворак, депутат от най-голямата опозиционна партия „Прогресивна Словакия“ и заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини