От х:

Днес в x:

Тръмп и Путин - по-близки, отколкото си мислим?

Доналд Тръмп е вършил лични услуги на Владимир Путин - това твърди известният американски журналист Боб Удуърд. В новата си книга той разкрива любопитни детайли за отношенията между Тръмп и Путин.

Според проучване на американския журналист Боб Удуърд бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с руския президент Владимир Путин до седем пъти, откакто е напуснал поста си в началото на 2021 година. Твърди се също така, че като действащ президент на САЩ той лично е изпратил на Путин тестове за Ковид-19. Това е станало в началото на пандемията от коронавирус, когато тези тестове бяха много дефицитни включително в САЩ. Путин пък го бил посъветвал да запази всичко в тайна, тъй като това можело да навреди политически на Тръмп.

Журналист от „Уотъргейт“ с книга за войната в Украйна и Близкия изток

Удуърд се прочу в началото на 1970-те години с разкритията във вестник „Вашингтон пост“ около скандала „Уотъргейт“ и оттогава е смятан за един от най-известните разследващи журналисти в САЩ. Същото издание сега помества и новите му разкрития, включени в новата му книга „Война“, която се очаква да излезе идната седмица.

Тя не е посветена само на отношенията на Тръмп с Русия, в нея става дума за влиянието на американските президенти върху световната политика - и по-специално върху войните в Украйна и Близкия изток. Има и някои малко известни факти за сегашния президент Джо Байдън. Така например авторът твърди, че Байдън бил нарекъл израелския министър-председател Бенямин Нетаняху „кучи син“, пише СиЕнЕн.

Тръмп отрича, а Кремъл - само отчасти

На най-голям интерес в интернет се радва обаче частта, свързана с Доналд Тръмп. Вероятно и защото „Вашингтон пост“ са избрали заглавие за своята рецензия на книгата, извадено точно от темата за отношенията на Тръмп с Путин. Говорителят на бившия президент Стивън Чунг отхвърли твърденията като „изфабрикувани“. Според него книгата попада в жанра фикция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също отрече да е имало телефонни разговори между Путин и Тръмп. Той обаче потвърди за Ковид тестовете, припомняйки, че през 2020 година Русия е доставила на САЩ медицинско оборудване и защитно облекло.

Камала Харис се възползва от темата в кампанията си

Няколко часа след появата на статията във „Вашингтон пост“ кандидатката на демократите за президентския пост Камала Харис публикува в платформата Х компилация от видеа, в които Доналд Тръмп хвали отношенията си с Путин. „Докато американците бяха болни и оставени без достъп до животоспасяващи Ковид тестове, какво правеше Доналд Тръмп? Той тайно пращаше такива тестове на Владимир Путин“, написа Харис.

Засега не е ясно какво влияние ще окажат в крайна сметка тези разкрития върху предизборната кампания. В този връзка американският канал MSNBC коментира средното: „Преди ерата на Тръмп подобен доклад щеше да е сложил край на всяка президентска кандидатура (...) и би унищожил кандидатурата на демократите и днес“. Само че 47% от гласовете на американските избиратели са сигурни за Тръмп - те ще гласуват за него, каквото и да става, продължава MSNBC и добавя, че заради особеностите на американската избирателна система не е изключено дори Тръмп да спечели изборите.

Съмнителната близост на Тръмп с Путин

Доналд Тръмп многократно е твърдял, че поддържа много добри отношения с Путин. Повтори го включително на срещата си с украинския президент Зеленски в края на септември в Ню Йорк – очевидно посланието гласеше, че това може да помогне за бързото прекратяване на войната в Украйна, ако той бъде преизбран за президент на САЩ през ноември.

Неговите опоненти обаче многократно обвиняват Тръмп, че е твърде близък до шефа на Кремъл, като дори го обвиняват, че понякога действа в интерес на Москва. Едно от опасенията е, че едно споразумение за прекратяване на войната в Украйна може да означава големи отстъпки пред Москва.

Възгледите на Тръмп за НАТО също са повод за безпокойство за мнозина: бившият президент смята Северноатлантическия военен съюз за „остарял“. През февруари той дори заяви, че би насърчил Путин да нападне всяка страна от НАТО, която не заделя достатъчно за отбрана.

Умело манипулиран от Путин

Някои анализатори също са озадачени от отношението на Тръмп към Русия на фона на съмненията, че руската дезинформация е изиграла важна роля в предизборната кампания в САЩ през 2016 година в полза на Тръмп. Така например специалният следовател Робърт Мюлер установи, че кампанията на Тръмп се е опитала да прикрие контактите си с руски агенти и че Тръмп лично е правил всичко възможно да възпрепятства разследването.

Бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Х. Р. Макмастър пише за времето, прекарано в Белия дом, че почти не е било възможно да се води критичен диалог с Тръмп относно политиката му спрямо Русия. Според него Тръмп е бил умело манипулиран от Путин: „Путин, този безскрупулен бивш агент на КГБ, използваше ласкателства, за да подхранва егото на Тръмп“, сподели преди време той.

Според Макмастър обаче Тръмп не е първият президент на САЩ, който подценява Владимир Путин. Джордж Буш-младши и Барак Обама също винаги са отхвърляли по-твърдия подход спрямо Кремъл.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини