От х:

Днес в x:

Най-опасните шосета са в областите Русе, Ловеч, Монтана, Варна

Няма да ограничим катастрофите само с камери и глоби, трябва да си оправим пътищата, коментира ИПБ

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) обяви „класация“ на най-опасните пътища в България - с най-много катастрофи. Печални рекордьори са шосетата в областите Русе, Ловеч, Монтана и Варна, там са отсечките с най-висок риск от тежки пътно-транспортни произшествия.

Резултатите се основават на анкетно проучване за влиянието на камерите (техническите средства за контрол) върху безопасността на движението, посочват от института. Иначе казано, въпросът е доколко електронните „очи“ и глоби допринасят за повишаване на дисциплината на водачите.   

86% от участвалите в допитването смятат, че властите погрешно слагат акцент върху полицейския контрол и санкциите, а пренебрегват темата с подобряването на пътната инфраструктура.

„Този подход създава усещане за използване на пътната безопасност като инструмент за генериране на приходи, а не като средство за намаляване на инцидентите и подобряване на мобилността. Проучването разкрива сериозни пропуски в инфраструктурното управление и отбелязва, че обществеността смята, че системата за управление на пътната безопасност не е адекватна на нуждите на съвременната мобилност“, коментират от ИПБ.


Критики

При голям ръст на трафика на чуждестранни МПС България продължава да разчита на наказания и глобяване, вместо да инвестира в подобряване на пътищата и безопасността на движението. Лошо поддържаните шосета, липсата на адекватни инженерни решения и хаотичните мерки водят до увеличаване на инцидентите и фаталните случаи. Системата трябва да се пренасочи от наказания към истинско подобряване на инфраструктурата и повишаване на безопасността на пътя. Само така България може да постигне ефективност в мобилността и значително намаляване на пътните инциденти“, гласи становището на пътните експерти от института.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини