От х:

Днес в x:

РИОСВ готви глоба на Перник за кафявата река

Общината е виновна за оцветяването, твърдят екоинспекторите

Община Перник ще бъде санкционирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите в София за кафявата Струма. До този обрат стигна скандалът между ековластите и кмета Станислав Владимиров. След като реката потече в кафяво-оранжево в края на септември, кметът Владимиров изригна с остри критики: Държава няма! Няма държавна институция, която да замери какво тече в реката. И на никой в София не му пука!". Сега обаче РИОСВ му върна с твърдението, че общината сама е замърсила реката и още по-лошо - след това не е изпълнила предписанията на инспекцията.

Екоинспекцията направи проверка на 8 октомври как общината е изпълнила предписанията покрай замърсяването. Те бяха да се преустанови заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара Разпределителна, да се обследва трасето при новоизградената шахта от „водния цикър“, да се установи собствеността и да се почистят установените утайки.

Предписанията не са изпълнени, са установили инспекторите. Те твърдят, че са обходили поречието на реката, прегледали са колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, и не са установили изтичане на води с характерното оцветяване. Такива отлагания обаче са открити по коритото на дере при моста на гара Разпределителна. Там са установени и тръби, за които ВиК и общината не дали информация. Именно при тези тръби са установени оранжево-кафяви отлагания, а при други - изтичане на битово-отпадъчни води.

По закон община Перник, като пряк собственик и стопанин на канализационната и водопроводната мрежа в града, носи основната отговорност за предотвратяването на незаконни изпускания на отпадни води в реките, посочват от РИОСВ. Твърденията, че общината не е наясно с такива изпускания, са недопустими. Като стопанин на инфраструктурата, общината има задължение да следи за нейното състояние и да предприема незабавни мерки при констатирани нарушения, напомнят от инспекцията.

„Неизпълнението на задълженията от страна на община Перник води до нерегламентирано заустване в река Струма и нейното замърсяване. Това е факт, който е видим за всички, независимо от опитите на кмета да прехвърли отговорността върху държавата“, пишат още от РИОСВ. Спорът между двете страни продължава - представителите на община Перник са отказали получаването на протокола. От инспекцията не посочват на каква санкция са се спрели. Кметът Владимиров пък не е коментирал отново случая.
 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини