От х:

Днес в x:

Перник ще отбележи своя празник на 19 октомври

Перник ще отбележи своя празник на 19 октомври с разнообразна програма от събития, които ще започнат още на 16 октомври. В рамките на няколко дни жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на културни и музикални събития, изложби и традиционни прояви.
Началото на празничната седмица ще бъде поставено на 16 октомври с модното събитие „Модна еуфория“, което ще се състои пред Двореца на културата. Модели от бутици от ул. „Търговска“ ще оживеят на подиума и ще предложат свеж поглед към съвременната мода. Вечерта обещава да впечатли любителите на стил и изисканост.
На 17 октомври в 11:30 ч. Духовият оркестър на Перник ще изпълни своята традиционна програма пред Двореца на културата. Вечерта ще завърши с концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, които ще излязат на сцената на площад „Кракра“ в 18:00 ч. Групата е известна със своите концертни изпълнения и хитове, които са сред най-популярните в съвременната българска музика.
На 18 октомври в 16:30 ч. Регионалният исторически музей ще бъде домакин на гостуващата изложба на Националния исторически музей – „Разкази от злато и сребро“. Тази уникална експозиция ще покаже съкровища и артефакти, които илюстрират богатата културна и историческа традиция на България.
Вечерта ще продължи с концерт на народната певица Славка Калчева от 18:00 ч. на площад „Кракра“.
Празничният 19 октомври ще започне със света литургия в 09:00 ч. в храм „Св. Иван Рилски“. В 10:00 ч. на площад „Кракра“ ще бъде даден старт на „Дамското рали“, което бе възстановено през 2022 г., след 50-годишно прекъсване.
Официалната церемония за празника, която ще започне в 11:00 ч. пред Двореца на културата. Веднага след това, в 12:00 ч., галерия „Любен Гайдаров“ ще представи Зоналната изложба „Струма“, обединяваща творби на художници от Югозападна България.
В 13:30 ч. в „Минна дирекция“ ще бъде открита съвместна изложба на известния художник Генко Генков и скулптора Емил Попов. Генков е познат със своя експресионистичен стил, докато Попов е признат за един от водещите български скулптори със своите монументални и динамични форми. В 14:00 ч., в залата „Атриум“ на Областната администрация, ще бъде открита изложбата на Живко Седларски, и известен със своите пластики, вдъхновени от женската фигура, и съчетаващ динамика и елегантност.
Празникът ще продължи с още една изложба – „Малки истории за големи хора“, която ще се открие в Регионалния исторически музей в 16:00 ч. Тази експозиция ще представи любопитни детайли от живота на личности, оставили траен отпечатък в историята на града.
Денят ще завърши в 18:00 ч. Криско, заедно с млади таланти от Перник, ще зарадва младите почитатели с изпълненията си на площад „Кракра“. А вечерта, в 20:00 ч., легендата на българската музика Лили Иванова ще излезе на сцената в зала „Борис Гюдеров“, обещавайки незабравима среща с емблематични хитове и нови песни.
Празничната програма ще приключи на 20 октомври с концерт на рок група „Фактор“ от 18:00 ч., които ще изпълнят някои от най-известните си рок хитове.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини