От х:

Днес в x:

ЕП осъди руската намеса в Молдова и иска спиране на парите за Грузия

Депутатите настояват за санкции срещу олигарсите в двете страни

Евродепутатите осъдиха руската намеса в Молдова и предупредиха, че демокрацията в Грузия е в опасност.

Това гласят две резолюции, приети днес от Европейския парламент с голямо мнозинство.

11 от общо 17 български евродепутати подкрепиха двете резолюции, показва поименната справка. Тримата ни представители от „Възраждане“ и групата на „суверенистите“ гласуваха „против“ и на двата вота. Въздържаха се двамата български евросоциалисти, а Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП не участва в гласуванията.

С 508 гласа „за“, 53 „против“ и 104 „въздържал се“ ЕП осъжда ескалиращите злонамерени действия, намеса и хибридни операции на Русия преди предстоящите президентски избори на Молдова и конституционния референдум за интеграцията в ЕС. Двата вота са насрочени за 20 октомври.

Депутатите изтъкват ролята на редица злонамерени участници, включително проруски молдовски олигарси и финансираната от държавата руска телевизия RT, в осъществяването на схеми за измама на избирателите, както и на кибероперации и информационна война. Те призовават ЕС и неговите държави членки да гарантират, че на Молдова ще бъде предоставена цялата необходима помощ за укрепване на институционалните ѝ механизми и способността ѝ да реагира на хибридни заплахи.

В резолюцията се припомня скорошното изявление на службите за сигурност в Кишинев, че Русия е похарчила около 100 милиона евро, за да подкопае предстоящия изборен процес и да накара молдовските граждани да гласуват против по-близките връзки с ЕС. На 3 октомври 2024 г. властите в страната разкриха широкомащабна схема за изборни измами, финансирана от молдовския олигарх Илан Шор. Установено бе, че 15 милиона долара са били преведени на 130 000 молдовски граждани като част от операция за подкупване на гласоподаватели.

Парламентът призовава Русия да зачита независимостта на Молдова, да прекрати провокациите и да изтегли военните си сили от нейната територия. Той повтаря предишните си призиви за унищожаване на всички боеприпаси, съхранявани в склада в Кобасна в Приднестровието.

Членовете на ЕП призовават страните членки (Съвета) на ЕС да приемат допълнителни санкции срещу лица, подкопаващи суверенитета на Молдова. Те настояват също съответните приемащи страни и територии да ектрадират олигарсите Илан Шор и Владимир Плахотнюк в Молдова, за да се проведе съдебен процес.

Европейският парламент настоява за ускоряване на процеса на скрининг на Молдова и навременно организиране на последващите междуправителствени конференции.

Любопитното е, че по време на дебата за Молдова в ЕП вчера Кристиан Вигенин се изказа за опасността, идваща от олигарсите. Макар да не спомена нито веднъж Русия, той говори пред евродепутатите за „деструктивната роля на олигарсите“ върху националната политика на страната. И допълни, че такова нещо се наблюдава и в Централна и Източна Европа. По думите му влиянието на такива фигури изкривява политическия процес и често лишава гражданите от свободен избор.

Днес обаче Вигенин се въздържа при гласуването на резолюцията.

Макар Грузия да получи статута на кандидат член на ЕС, управляващата партия „Грузинска мечта“, която вероятно ще спечели парламентарните избори на 26 октомври, налага авторитарен дневен ред, предупреждават евродепутатите. Става дума за медийната свобода и правата на ЛГБТК-общността.

Резолюцията бе приета с 495 гласа „за“, 73 „против“ и 86 „въздържал се“. Приетите от властите в Тбилиси закони нарушават свободата на изразяване, цензурират медиите, ограничават критичните гласове в гражданското общество и сектора на НПО, а също така дискриминират уязвимите хора.

Докато това законодателство не бъде отменено, не може да има напредък в отношенията между Грузия и ЕС, предупреждават депутатите.

Те настояват за разследване на полицейското насилие срещу мирните демонстранти през пролетта на 2024 г., излезли на улиците заради „руския“ закон за чуждите агенти. В резолюцията се осъжда изказванията на олигарха Бидзина Иванишвили – почетен председател на „Грузинска мечта“, и водещите министри в страната, заплашващи опозиционните партии със забрана.

ЕП настоява за пълно замразяване на финансирането на Грузия с пари от европейските фондове, докато антидемократичните закони не бъдат отменени. Депутатите призовават също Съвета на ЕС да наложи персонални санкции срещу отговорните за подкопаването на демокрацията в Грузия, включително срещу Бидзина Иванишвили.

 

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини