От х:

Днес в x:

В САЩ природният газ измества въглищата

Китай усилено строи ВЕИ централи в най-големия си въгледобивен район

Производството на електроенергия от газови централи в САЩ се увеличава. В средата на годината делът на газа в електроенергийния микс на Щатите е достигнал 46 на сто. Синьото гориво измества въглищата, което е част от държавната стратегия за намаляване на въглеродните емисии, пише  Investor.bg, като цитира статия на „Ройтерс“.

Американската Администрация за енергийна информация обяви, че за първото полугодие в енергийния сектор на страната са използвани 172 млн. тона въглища - спрямо 173 млн. тона през 2023 г. и  231 млн. тона през 2022-ра.

От началото на годината САЩ са произвели 55,6 тераватчаса електроенергия от природен газ - с 5% повече спрямо януари - септември 2023 г.

Данните на екологичната организация Ember показват, че подобен ръст има и при останалите големи потребители на природен газ, включително и Китай.

Преди дни Международната агенция за енергетика (МАЕ) прогнозира стабилизиране на газовия пазар и ръст от 2,5% на доставките през 2024 г.. Подобно ще бъде увеличението и през следващата година.


Китай „позеленява"

Според доклад, публикуван в края на септември, най-големият въглищен център в Китай е готов да оглави енергийния преход в страната с редица планирани мегапроекти за чиста енергия в пустинята.

Регионът Вътрешна Монголия, който е водещ световен производител на въглища, вече разполага с 88 гигавата вятърни и слънчеви мощности, а други 170 гигавата са в процес на изграждане. Това е обща мощност, която би надхвърлила енергийния парк на Германия.

С правилните промени в политиката и изграждането на инфраструктура регионът може да захранва крайбрежните мегаполиси на Китай с евтина електроенергия без въглеродни емисии, твърдят в доклад изследователи от WaterRock Energy Economics и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини