От х:

Днес в x:

ФК "Борислав" празнува своята 100-годишнина

Тази година Футболен клуб “Борислав - 2009“ чества 100-годишнината от създаването си.

За начало на организирания футбол в Първомай (тогава Борисовград) се смята основаването на спортното дружество „Крепост“ през 1922 г. То  просъществува до края на годината. В началото на следващата приема името „Левски“, след като е сключен договор за сътрудничество с известния по онова време едноименен пловдивски клуб.

В началото на 1924 година в града се сформира ново физкултурно дружество с името Борисовградски спортен клуб (БСК). Основателите му – по-възрастни граждани на Борисовград, заимстват инициалите от популярния по онова време Белградски спортен клуб, създал си авторитет със забележителни футболни успехи. Учредителите на БСК са предимно представители на местния елит – образовани и уважавани хора. Сред тях личат имената на Димитър Марков – известен адвокат, Димитър Господинов (Митош) – учител, Георги Георгиев Вълчев – офицер от запаса.

Между членовете на „Левски“ и БСК се зараждат дружески взаимоотношения и назрява идеята за обединение между двете формирования. Обединителното събрание се провежда през май 1924 година в градската градина. Представителите на двете дружества решават да бъде избрано ново име на обединения клуб. Учителят Димитър Господинов – Митош предлага името да е Борислав и обяснява, че то е свързано исторически с района. Така се е наричал пълководецът на цар Иван Асен II, разбил византийската армия край село Клокотница през 1230 г. След думите на учителя събранието избухва във възторг и предложението му е прието с пълно единодушие. От този ден започва съществуванието си местният клуб, който вече 100 години заема достойно своето място на футболната карта на България.

За първи председател на новото дружество е избран адвокатът Димитър Марков.

Дружеството „Борислав“ започва мащабна дейност по различни направления. Сформирани са гимнастически и атлетически групи, дори се сформира женски отбори по крокет. Образуват се театрален състав и оркестър към дружеството. Бързо „Борислав“ се превръща в основен фактор в културния живот на града.

„Борислав“ играе вдъхновено и на няколко пъти стига до футболния елит в България.

Настъпилите политически промени след 1944 година в страната ни се отразяват и на организацията на футбола в Първомай. Създават се отбори на ведомствен принцип, но футболната общественост в Първомай решава да ги обедини под името „Партизанин“.

Едно от върховните постижения на „Партизанин“ е  на старта на сезон 1974/75 г.  в След втория шампионатен кръг новаците в групата предизвикват фурор, заемайки първото място във временното класиране след две поредни победи.

През 1985 година, след редица реформи в българския футбол, отборът приема името ФК „Първомай“.

В най-новата история на клуба, запомнящ е сезон 1992/93 г. Тогава момчетата на треньора Тенчо Тенев се оказват приятната изненада в групата.

През 1999 г. поради тоталната липса на финансиране тимът е разпуснат и за първи път градът няма футболен отбор. Това положение обаче се запазва само няколко месеца. След Нова година футболисти и деятели се събират и решават спешно да сформират нов отбор. 

През 2000 г. тимът „се ражда“ повторно. През сезон 2000/01 първомайци вкарват 109 гола и печелят 29 от 36-те си мача. За статистиката резултатите 11:0 за „Борислав“ остава като една от рекордните победи.

Днес в Първомай тренират два детски състава и един мъжки. Председател на управителния съвет е Величко Милчев.

Честването на 100-годишнината на ФК „Борислав“ ще започне на 18 октомври от 16 часа със среща на детските отбори.

Малко по-късно, от 17 часа на терена ще излязат и ветераните на ФК „Борислав“ и „Локомотив“ – Пловдив.

Историята на ФК "Борислав" е разказана по бележките на Костадин Мимчилов

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Видеа по темата

Последни новини