От х:

Днес в x:

Ужасяващи изображения разкриват мощта на урагана Милтън

Ураганът, който се появи като тропическа буря в Мексиканския залив през уикенда и се очаква да стигне до западното крайбрежие на Флорида в сряда вечерта, бе обявен вчера за мощен ураган от пета категория, след като бързо се засилва в Мексиканския залив.  (Буря от пета категория е най-екстремният тип ураган, признат в момента.)

Мащабът на бурята е потресаващ: скоростта на вятъра надхвърли коварните 290 км/час с постоянни пориви от над 320 км/час. Над един милион жители на Флорида са призовани да се евакуират.

Междувременно метеоролози и експерти по бурите се включват в социалните медии, за да опишат в подробности мащаба на тежкото метеорологично събитие.

Ураганът има астрономически размери и мощ според широко разпространено предупреждение от метеоролога  Ноа Бергрен (Noah Bergren) в X, бившия Twitter.

В публикацията си Бергрен споделя удивителни радарни изображения, разкриващи Милтън като огромно червено петно, поглъщащо цялата карта. Червено и кестеняво оцветяване на метеорологична радарна карта сигнализира за проливни валежи, внезапни наводнения и условия на ураган.

„Не мога да намеря думи, за да ви опиша метеорологично интензивността на бурята“, пише Бергрен. „Този ​​ураган се доближава до математическата граница на това, което земната атмосфера над тази океанска вода може да произведе."

НИСКО НАЛЯГАНЕ

Милтън е все още много опасна буря от категория 4 и е възможно да се превърне в буря категория 3 до момента, в който достигне Флорида късно вечерта в сряда.

Бурята идва едва седмица, след като смъртоносният ураган Хелин причини безпрецедентни разрушения в западна Северна Каролина и Тенеси - райони, които по принцип се смятат за безопасни за урагани.

Въпреки че се очаква Милтън леко да отслабне, когато се приближи до брега, не бива да се подценява. Както посочва The New York Times, интензитетът на урагана Рита от 2005 г. намалява до категория 3, преди да достигне Луизиана и Тексас. Но въпреки това Рита е била изключително разрушителна буря, причиняваща щети за милиарди долари и убивала повече от 100 души.

Милтън по подобен начин достига рекордни нива на мощ. Към 20:00 снощи, когато сха направени тези необичайни радарни изображения, бурята регистрира петото най-ниско отчитане на централното налягане за регистрирани атлантически урагани. Това прави бурята петата най-мощна в историята на Атлантическия океан според Newsweek .

Правителствените агенции продължават да предупреждават жителите на Флорида за свирепостта на бурята.

„Въпреки че се очакват колебания в интензитета“, се казва в последното съобщение на Националния център за ураганите, „прогнозата е Милтън да остане изключително опасен ураган, достигащ сушата във Флорида.“

Местните власти също предупреждават хората да евакуират района възможно най-скоро.

„Мога да кажа, без каквато и да е драматизация, че ако решите да останете в една от тези зони за евакуация, ще умрете“, заявява вчера кметът на Тампа Джейн Кастор пред CNN.

Източник: urricane Milton Is so Insanely Powerful, It’s Literally Just a Giant Red Smudge on Meteorological Maps, futurism

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини