От х:

Днес в x:

МРРБ направи неизпълнима програма за въглищните региони

Ведомството трябва да обяви 9 процедури през 2025 г. на стойност 2,4 млрд. лв.

Закъснението в работата на институциите по европейските програми води до струпване на огромен обем работа и на практика неизпълними планове за инвестиции. Заради закъснение на отделни схеми, които се прехвърлят и цялостен проблем с капацитета, някои министерства подготвят буквално невъзможни годишни програми. От приблизителните срокове по тях е ясно, че много от процедурите всъщност ще останат за 2026 г.

Това показва прегледът на публикувани в сайта за еврофондовете eufunds.bg индикативни годишни програми по отделните фондове за 2025 г. Наред с обичайните европейски фондове, администрацията се бори и с плана за възстановяване и устойчивост, където всичко закъснява.

Особено показателна за струпването на огромен обем работа е индикативната програма на МРРБ по програма „Развитие на регионите“ за 2025 г. Под шапката на тази програма попаднаха и парите за справедлив преход на въглищните региони - Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Само за тези региони през 2025 г. МРРБ е заложило да обяви 9 процедури за финансиране на обща стойност 2,4 млрд. лв. Още от сега е ясно, че процедурите ще са много тежки, защото засягат много различни по характер дейности. По тях има различни бенефициенти - агенция по заетостта, малки и средни предприятия, ново държавно предприятие за рекултивация на терени, общини, университети. Освен разнообразните бенефициенти, самите обеми на финансиране са големи (виж карето).

От сравнението на програмата с тази за 2024 г. се вижда, че някои от схемите всъщност са отложени схеми от тази година - като например подкрепа за диверсификация и адаптиране на малки и средни предприятия към икономическия преход с бюджет от 250 млн. лв. Проектът първо бе заложен за трето/четвърто тримесечие на 2024 г., сега се отлага за четвърто тримесечие на 2025-а година.  

Извън парите за въглищните региони, МРРБ догодина се кани да задвижи и проекти за градско развитие в 40 общини - с индикативен ресурс от 900 млн. лв. Тук е заложен срок трето-четвърто тримесечие.

Има министерства, при които програмите изглеждат по-леки, защото имат много фазирани (разделени на две и отложени проекти от предходен програмен период), какъвто е примерът с програма „Транспортна свързаност“. Това обаче е само привидно - разработка на Лили Границка от Mediapool показа, че договарянето на програмата е плачевно. По всички оперативни изпълнението е много ниско, като това стана повод за политически обвинения при дебатите по плана за възстановяване преди разпускането на парламента.


ИНВЕСТИЦИИ В СТАРА ЗАГОРА, ПЕРНИК И КЮСТЕНДИЛ, 2025 г.


МРРБ планира да открие следните процедури за трите въглищни региона през 2025-а година:

- 300 млн. лв. за ВЕИ в обществени сгради във въглищните региони, 2-3 тримесечие;

- 250 млн. лв. подкрепа за инвестиции в големи предприятия в регион Стара Загора - 2-3 тримесечие;

- 475 млн. лв. - рекултивация на минни терени, 2-о тримесечие;

- 224 млн. лв. - квалификация и преквалификация на пряко и косвено засегнатите лица - квалификация и на секторите с потенциал за растеж към зеления преход, 3-4 тримесечие;

- 250 млн. лв. - диверсификация и адаптиране на МПС към икономическия преход, 4-то тримесечие;

- 315 млн. лв. - капацитет на МСП за водородна верига за добавена стойност- 3-4 тримесечие;

- 280 млн. лв. - подкрепа за фотоволтаични паркове - 3-то тримесечие;

- 214 млн. лв. - Чиста енергия в МСП - 4-то тримесечие;

- 143 млн. лв. - 4-то тримесечие.


ИНТЕРЕС

От МРРБ обявиха, че започва оценката на първите проекти за въглищните региони - за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Получени са 329 проекта от 29 общини на стойност 455,4 млн. лв. - над два пъти повече от наличния бюджет по процедурата от 196,4 млн. лв.

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини