От х:

Днес в x:

Харис и Тръмп: какви са позициите им по най-важните теми

Тя е твърдо на страната на Киев, той обещава край на войната, но не казва как: какво да очакваме от Камала Харис и Доналд Тръмп по тази и други ключови теми, ако единият или другият спечели президентската надпревара?

Русия-Украйна

Камала Харис каза на партийния конгрес на демократите през август, че ще стои твърдо на страната на Украйна и на натовските съюзници на САЩ. Тя обвинява Русия, че извършва престъпления срещу човечеството. На предизборния сайт на вицепрезидентката е отбелязано, че тя е допринесла за организирането на глобална реакция на над 50 страни в помощ на Украйна, за да може тя да се защити от бруталната агресия на Владимир Путин.

Бившият президент от Републиканската партия Доналд Тръмп пък каза, че ще „окуражи“ Русия да нападне всяка членка на НАТО, която не изпълнява финансовите си задължения към Алианса, вместо да защитава „изостанали“ държави членки. По-късно той смекчи донякъде тази своя позиция, но освен това спомена, че може да напусне НАТО, ако членките на Алианса не увеличат отбранителните си разходи. Републиканецът обяви също, че ако бъде преизбран, би искал да сложи край на войната в Украйна още преди встъпването си в длъжност през януари 2025 година. Конкретни сведения как възнамерява да направи това не бяха дадени. „Не мога да оповестя тези планове, защото ако го направя, няма да мога да ги приложа - те вече няма да функционират."

Израел-Хамас

Точно както и президентът Джо Байдън, Камала Харис поддържа Израел във войната с Хамас и казва, че САЩ ще продължат да помагат на Израел за защитата на своето право на съществуване, ако тя стане президентка. Но тя говори по-открито от Байдън за страданията в ивицата Газа и подчертава по-силно, че те трябва да приключат. Тя е за примирие, за освобождаване на израелските заложници, взети от Хамас - групировката, която САЩ и други държави определят като терористична. Харис се обявява и за двудържавно решение в Близкия изток.

През април 2024 година Тръмп каза, че Израел трябва бързо да завърши офанзивата си в ивицата Газа, защото „абсолютно губи войната“, що се отнася до общественото мнение. Той окуражава страната „да се върне към мира и да спре избиването на хора“. Тръмп обаче каза също, че е на страната на Нетаняху, с когото бе тясно свързан по време на президентството си. В телевизионния дебат Тръмп заяви, че щял да приключи тази война, „и то бързо“, като и в този случай не съобщи подробности.

Войната в Газа: палестинци наблюдават изралеските бомбардировки в Хан Юнис  Снимка: Bashar Taleb/AFP

Абортите

Харис е убедена защитничка на правото на аборт и обещава като президентка това да бъде вписано в националното право, а не да се решава от отделните щати. На сайта на Харис пише, че тя и нейният кандидат за вицепрезидент Тим Уолц „вярват, че жените трябва сами да взимат решенията за собственото си тяло, а не правителството да им предписва какво трябва да правят“.

Тръмп от своя страна е точно на противоположната позиция. През 2020 година той стана първият действащ президент, който говори на голяма демонстрация във Вашингтон против абортите. За него американците, които се отнасят враждебно към абортите, са важен електорат. Той подкрепя правата на отделните щати сами да взимат решенията в тази сфера.

Икономиката

Харис превърна исканията на средната класа в централна тема на предизборната си кампания. Тя обещава да създаде „икономика на шансовете, в която всеки има възможност да се утвърди и да има успех“. На сайта ѝ пише още, че тя иска по-ниски данъци за над 100 милиона работещи американци и техните близки от средната класа , както и да бъдат намалени разходите за ежедневни потребности като здравни грижи, жилище и хранителни продукти. Освен това тя иска да направи наемите по-поносими, за да даде възможност на американците да изпълнят мечтата си за собствен дом, иска да окаже подкрепа и на малките фирми.

Според Тръмп пък високите разходи на Байдън са виновни за инфлацията в САЩ. На неговия сайт е отбелязано, че „визията“ му за американската икономика обхваща „по-ниски данъци, по-високи заплати и повече работни места“. Тръмп обеща да удължи данъчните напаления, въведени по време на неговото президентство, от които, съгласно мнението на много наблюдатели, печелят основно фирмите и заможните домакинства. Освен това той иска по-малко държавна регулация за икономиката.

Миграцията

Като вицепрезидентка на Байдън Камала Харис бе натоварена с темите миграция и преминавания на границата, във връзка с което бе критикувана от много страни, че не е направила достатъчно срещу незаконната миграция. Ако стане президентка, Харис обеща да подпише Закона за граничната сигурност, отхвърлен от републиканците в Конгреса под натиска на Тръмп. Законът предвижда прилагането на повече технологии, с които да могат да бъдат разкривани наркотиците, пренасяни през границата, както и да бъдат назначени още 1500 допълнителни граничари.

На границата между Мексико и САЩ   Снимка: John Moore/Getty Images

Републиканците блокираха проекта с мотивите, че не стига достатъчно далеч. А Тръмп от своя страна обеща „най-голямата депортационна акция в историята на САЩ“, ако бъде избран. Той иска отново да върне строгите миграционни изисквания, които бяха в сила през неговия мандат - например забраната за влизане на граждани от определени предимно мюсюлмански държави като Иран, Сирия, Сомалия и Йемен. Освен това той иска да прехвърли хиляди войници, които сега са на мисии отвъд океана, на границата на САЩ с Мексико.

Климатът

Харис планира да поиска сметка на тези, които замърсяват околната среда, за да осигури чист въздух и чиста вода на всички, пише на нейния предизборен сайт. Тя би искала и да повиши съпротивителните способности на страната срещу екстремните природни явления и климатичните катастрофи, както и да изгради „процъфтяваща икономика с по-чиста енергия“.

Тръмп пък се закле, че ще спре субсидирането на вятърната енергия и ще засили сондажите за нефт в САЩ - за да постигне по-голяма енергийна независимост. На неговия предизборен сайт пише: „Републиканците ще стимулират производството на енергия от всички видове източници, включително атомната енергия, за да намалят инфлацията незабавно“.

Правата на ЛГБТИ

Преди 20 години, като окръжна прокурорка на Сан Франциско, Харис извършва едни от първите еднополови бракове в страната. И сега на сайта си обявява, че ще се бори за законовото вписване на правата на ЛГБТИ хората във всички сфери - здравеопазване, жилище и образование. Правителството Байдън-Харис блокира в много щати законите, които ощетяват трансджендърите, и отмени наложената от Тръмп забрана за тях да служат в армията.

Тръмп иска да върне тази забрана. Той отхвърля правата на трансджендърите и планира в случай, че бъде преизбран, да прекрати всички програми, „които насърчават смяната на пола на всякаква възраст“. Освен това той иска да изключи жените трансджендъри от участието в женски спортни състезания и да въведе закон, съгласно който мъжкият и женският пол са единствените полове, признати от американското правителство, и че те трябва да бъдат определени при раждането.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини