От х:

Днес в x:

Изкуствен интелект срещу истински пилот във въздушна битка на изтребители F-16: ето какво се случи

В света на бойната авиация има един известен урок: човек трябва да лети с главата си, а не с мускулите. Следвайте това златно правило и пилотът ще живее дълго. Ако се доверявате повече на мускулите, това означава, че шансовете на пилота да стигне до фазата на пенсиите в живота си са малки.

Ами ако боецът срещу вас в жестока въздушна схватка изобщо не е човек? Точно това се опитва да постигне Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ с един от водещите си проекти.

Всъщност агенцията към Министерството на отбраната на САЩ вече е постигнала важен етап, като по-рано тази година изправи човешки пилот срещу изкуствен интелект, управляващ модифициран изтребител F-16, във въздушен бой. През април тази година агенцията съобщи, че нейният самолет X-62A Variable In-Flight Simulation Test Aircraft (VISTA), задвижван от алгоритми на изкуствения интелект, се е изправил срещу човек, управляващ изтребител F-16, в битка.

X-62 е специално модифициран двуместен изпитателен самолет F-16, разработен в сътрудничество с Lockheed Martin. Едва през 2022 г. експерименталният самолет за първи път е зареден със система за ИИ и е пуснат в първата серия тестови полети във военновъздушната база "Едуардс" в Калифорния.

По време на тренировъчната битка с човешки пилоти X-62A разчита на това, което военните наричат недетерминиран изкуствен интелект, и започва със защитни маневри. Но с напредването на тестовете той преминава в режим на атака, напомнящ реални сценарии за въздушни боеве, движейки се със скорост от 1800 км в час, близка до тази на Мах 1,5. По време на теста пилотираният от ИИ самолет се приближи на разстояние 600 метра срещу пилотирания от човек F-16 като част от "офанзивни челни сблъсъци".

Изкуственият интелект се справи сам с цялата последователност, без да е необходима каквато и да е човешка намеса. „X-62A се управлява с пилоти по безопасността на борда, които имат независима възможност да изключат ИИ. Въпреки това на тестовите пилоти не се наложи да активират предпазния превключвател в нито един момент по време на боевете над базата“, се казва в прессъобщението от военновъздушната база „Едуардс“.

Това беше първото в историята внедряване на автономност, базирана на машинно обучение, в критични за полета системи и изглежда, че експертите в отбранителните линии са доста уверени, че X-62A е жизнеспособен боен подход за бъдещето на въздушните войни. „Ние променихме из основи мисленето като показахме, че това може да бъде изпълнено безопасно и отговорно“, казва полковник Джеймс Валпиани, командир на училището за пилоти-изпитатели.

Все пак битката не е била главната цел, а просто проблем, който е изисквал нагледно решение. Вместо това учението е било по-скоро платформа за „започване на тестване на автономни системи за изкуствен интелект във въздуха“.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини