От х:

Днес в x:

България и Румъния в Шенген до края на 2024 г. призова еврокомисар

До края на годината да бъде премахнат граничният контрол по суша за България и Румъния. За това призова европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент в Страсбург.

Евродепутатите обсъдиха бъдещето на Шенгенското пространство, след като Германия възстанови проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. Свободното движение е от първостепенно значение за европейските граждани, а България и Румъния направиха всичко, което трябваше по пътя им към Шенген, категорична бе Йохансон.

В четвъртък ще бъде взето последното най-важно решение - да бъде премахнат и контролът по суша за двете държави. Йохансон взе участие в дебат за бъдещето на Шенген в първия ден от новата пленарна сесия на ЕП в Страсбург. Засега единствено Австрия налага вето на пълното членство на София и Букурещ в Шенген.

Горда съм, че живея в Шенгенското пространство и мисля, че всички ние сме горди. Най-голямото пространство на свободно движение в света! 450 милиона души в 29 държави, които могат да се движат свободно в Европа. Гордея се, че през този мандат приветствахме Хърватия, Българи и Румъния в Шенгенското пространство. Борих се много усърдно за това и резултатите са огромни – без паспорти, без опашки и точно това е Европа! България и Румъния направиха повече от необходимото, не оставиха камък непреобърнат. Моят призив към Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде – направете последната крачка и вдигнете граничния контрол и по сухопътните граници преди края на годината! Те го заслужават, коментира Йохансон.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини