От х:

Днес в x:

Измряла риба в река Каялийка край село Върбица

    Днес получихме сигнал за измряла риба в река Каялийка в димитровградското село Върбица. Проверка на място потвърди еко-катастрофата. На мястото, на което се спряхме покрай реката, имаше десетки прясно измрели риби. В района имаше миризма на джибри и химикали, което създаде съмнения за изпускани отпадни води от местния ракиен казан, които могат да влошат качеството на водата и да причинят масовия мор на риба.

    Масово измиране на риба в това село се случва за втори път тази година. Предният мор е бил при сериозно засушаване на реката през юли месец, коментира кметът на Върбица, Петър Касев. 

    Според Касев, безводието е причината и сега - “тази година няма дъждове, за пръв път останаха сухи и кладенците в селото, от язовира в село Езерово изпускат минимални количества вода, което води до засушаване на реката". Той даде пример и с язовир в района, в който тази година са измрели тонове риба без да има казан там.

    Срещнахме се и със собственика на набедения ракиен казан в селото, Йордан Желев, който също изрази убеждение, че причината за измирането на рибата е безводието и слабия оток на водата, което води до тинясване и липса на кислород за рибите в нея. Желев категорично отрече да изпуска отходни води, които да са замърсени и могат да причинят измирането на риба в реката. Той заяви, че водите от измиването на казаните се складират в неговия двор, след което от ВиК ги източват и той директно не ги изхвърля в реката, а остатъчната маса от варенето на ракия сам разпръсквал като тор по собствените си ниви. За да докаже твърдението, че не изпуска отровни води от заустването на казана в реката, Желев влезе в нея и отпи от водата, излизаща от неговия отходен канал с думите "а чакай ме да умра утре". Повече гледайте във видео материала към статията.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини