От х:

Днес в x:

Търпението на ЕК към България за ПВУ се изчерпа

Брюксел спира да ни чака за второто плащане, няма да търпи ново отлагане и за предоговарянето

Търпението на Европейската комисия към България за неизчистените проблеми около плана за възстановяване и устойчивост се изчерпа. Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ, където досега се прилагаше процедура спиране на часовника, обясниха от финансовото министерство след среща на финансовия министър Людмила Петкова и еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони. На срещата с Джентилони е станало ясно и че България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ.

България изпрати искането си за второ плащане по плана за възстановяване точно преди една година - в началото на октомври. Европейската комисия има определени срокове за произнасяне, но замрази процедурата чрез спиране на часовника заради неизпълнени условия към плащането - неприети или недостатъчно коректно приети реформи. Надеждата бе, че България своевременно ще приеме съответните закони, но до това така и не се стигна. Сглобката се разпадна, правителство не бе сформирано, а опитът на служебния кабинет да прокара отделни проблемни реформи, не мина. На последното си заседание НС отказа да приеме актуализирана пътна карта за климатична неутралност - една от неизпълнените задачи, като само по тази точка на България се очаква да бъде замразена сума от 266 млн. евро от второто плащане. МФ предупреди, че дори може да се стигне до вариант България да не получи нищо като второ плащане и дори да връща пари от вече получения първи транш.

НС не стигна до решение и за подготвеното от служебното правителство предоговаряне на плана. След днешната среща с Джентилони обаче става ясно, че кабинетът може да направи опит за извънредно събиране на парламента и даване на светлина за преговорите. Служебното правителство ще предприеме действия за обсъждане и одобряване от Народното събрание на изготвените промени в Плана, се казва по тази тема в съобщението на финансовото министерство, без да се уточнява кога ще бъде организирано всичко това. МФ обаче вече обяви, че следва да изпрати плана до 15-20 октомври, за да има произнасяне на ЕК до края на годината.

ДЕФИЦИТ

Пред Джентилони Петкова заяви, че проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от БВП. Много е вероятно проектобюджет до изборите да не бъде представен и това да остане за след вота. ОТ МФ вече дадоха да се разбере, че достигането на дефицит под 3% ще е много трудно и ще се наложи сериозно орязване на разходи или вдигане на приходи. „Важно е не само изпълнението на конвергентните критерии, но и запазването на финансовата устойчивост на страната в средносрочен план, с оглед приемането на страната в еврозоната“, е коментирал на свой ред Джентилони.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини