От х:

Днес в x:

Станимир Михайлов е вписан като управител на НЗОК

Агенцията по вписванията вписа Станимир Михайлов като управител на НЗОК и от днес той вече е на поста и може легитимно да представлява касата и да подписва документи. На влизане в сградата на институцията сутринта Михайлов коментира пред журналисти, че предстои да се срещне с подуправителя на НЗОК и с директорите на дирекции, за да се запознае с всичко, което се е случило в негово отсъствие. На въпрос дали според него се е случвало нещо нередно Михайлов отговори негативно и посочи, че е следил процесите.

Ще се запозная подробно и със стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет, за да видя какви са становищата, за да няма решение за подписване на договора ми, добави Михайлов. В петък надзорниците не стигнаха до единно решение какво трябва да правят по въпроса, като заявиха, че в закона за здравното осигуряване има неясноти.

За утре е свикано ново заседание на надзорния съвет, а от дневния ред се вижда, че предстои одобрение на проект на договор за управление със Станимир Михайлов.

Михайлов се връща в НЗОК по силата на решение на Конституционния съд, който обяви уволнението му от Народното събрание за противоречащо на основния закон. Той беше номинация на ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС излъчиха подуправител - Момчил Мавров. След това обаче сглобката се сдърпа за назначенията по ключови институции и принуди и Михайлов и Мавров да подадат оставки. Оставките стояха в парламента, докато ГЕРБ не реши да овладее касата и тайно изтегли тази на Мавров. Михайлов успя да оттегли своята оставка преди гласуването й, но въпреки това ГЕРБ я гласува.

С атакуваното решение Народното събрание се е произнесло по вече несъществуващ предмет – оттеглено волеизявление, което вече не присъства в правния мир, пише в решението на КС. Според Конституцията Народното събрание освобождава управителя на НЗОК при подадена оставка. Като е приело решение за освобождаване от длъжност при оттеглена оставка, Народното събрание се е произнесло без правно основание и така е нарушило принципа на правовата държава, прогласен в чл. 4, ал. 1 от Конституцията, допълват магистратите.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини