От х:

Днес в x:

Бальо Балев ще представи книгата си "Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза" пред първомайска публика

Първомайската премиера на книгата на Бальо Балев „Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза" ще бъде на 11 октомври (петък) 18 часа в НЧ "Св.св. Кирил и Методий - 1894 г."

Книгата вече беше представена в Пловдив пред журналисти, писатели и поети, приятели, почитатели и читатели на 4 октомври в Пловдив. Може би заглавието провокира, звучи сензационно и обещаващо, но книгата на Балев има и подзаглавие - „Делото Анна Симон”. Всъщност книгата е сериозна документалистика и е резултат на тригодишен труд на автора в ровене на десетки български и чуждестранни архиви и източници. Неотдавна нейно представяне бе направено и в Parvomai.NET.

На премиерата литературният критик Иван Христов каза:„Авторът прави един панорамен синтез на българската действителност и обществените порядки в края на 19 век. Кара ни да бъдем съпричастни и ни заинтригува с известни и неизвестни факти, случки, събития чрез основната сюжетна линия – убийството на Анна Симон.“ Журналистът Георги Найденов връчи на Бальо Балев Диплома за „изследователската му дейност “ част от проекта „Светът без грим“ на Фондация „Помогни на нуждаещите се" и „Източен Европейски образователен център“.

Публиката се включи със свои впечатления, въпроси и даде висока оценка на книгата като ценен източник за историческата памет и за обществения живот в България в края на 19 век.

„Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза” /2024 г./ е втората книга на Бальо Балев след историята за родното му село „От Скаскопара до Градина” /с второ разширено издание/. Работил е като журналист в пловдивските издания, след което се отдава на обществена дейност - четири мандата е кмет на село Градина, Първомайско.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини