От х:

Днес в x:

Роберт Фицо обещава да блокира пътя на Украйна към НАТО

Докато е начело на словашкото правителство

Словашкият премиер Роберт Фицо обеща да блокира присъединяването на Украйна към НАТО, докато е начело на правителството на страната, съобщи Politico.

Ръководството на НАТО иска Украйна да се присъедини към военния алианс след края на войната с Русия, за да възпре по-нататъшна агресия от страна на Москва, но декларацията на Фицо подчертава политическите трудности, които вероятно ще възникнат при преследването на тази цел, пише изданието.

„Докато съм начело на словашкото правителство, ще насочвам депутатите под мой контрол никога да не се съгласяват Украйна да се присъедини към НАТО“, заяви Фицова в седмичното предаване „5 минути до 12“ на Словашкото радио и телевизия СТВР.

По отношение на позицията си относно присъединяването на Украйна към НАТО, Фицо заяви, че тя е прозрачна: „Това е нещо, което открито казах на премиера Шмигал, на американците и на всички останали“, предаде Евронюз.

Медията припомня, че словашкият премиер последователно обвинява Запада и САЩ, че подхранват бушуващия конфликт, хвърляйки вината върху Европа.

„Има военен конфликт в съседна държава, където славяните се избиват помежду си, а Европа значително подкрепя това убийство, което просто не разбирам“, каза Фицо.

Думите му рязко контрастират с позицията на новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който миналата седмица заяви, че „Украйна е по-близо до НАТО от всякога и ще продължи да върви по този път, докато не стане член на нашия съюз“.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини