От х:

Днес в x:

Нарушаването на правилата - абсурд или нормалност са според коментиращи

Изводът, че голяма част от димитровградчани не смятат за погрешно нарушаването на правилата, можем да направим от коментарите под един наш пост в страницата на БГвести във Фейсбук, както и от проучване на БАН.

Във фейсбук страницата си публикувахме 2 снимки, изпратени ни от наш читател, на които човек бърка бетон/цимент на междуградския път в димитровградското село Черногорово.

В поста зададохме въпрос "Абсурд или нормалност? - Да си разбъркаш цимента на главния път в с. Черногорово". Стотици хора се изказаха под него, като мнението на над 90% от отговорилите е, че толерират това действие, смятат го за нормалност и дори изказват словесна агресия за това, че може някой да е предположил, че това е нещо неправилно.

Снимката е направена по основния път от Димитровград, преминаващ през селата Черногорово, Воден, Узунджово и стигащ до гр. Хасково, колко е интензивно движението по този път в съботния ден, не можем да твърдим.

Проучване от 2019 година по темата, от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, цитирано от БГНЕС показва, че 43,1%, от анкетираните имат явни нагласи за неспазване на законодателството и правилата, и ако не се страхуваха от последствията, лесно биха нарушили нормите. В същото време останалите 56,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да имат материална или друга полза.

В нашия случай на местно ниво над 90% от коментиралите подкрепят неспазването на правилата, въпреки евентуалните препятствия и опасности за живота и здравето на човека, застанал на платното. Дори има коментари, че това е мястото, на което трябва да се забърка бетона, за да не си цапа двора човека, а и това било полезно за асфалта, който щял да се заздрави, а така или иначе този път бил в много лошо състояние - коментарите са изключително разнородни, някои от тях обидни, а други просто агресивни. Множеството от хората завяват, че това е напълно нормална ситуация, защото едно време така се правело по селата, а тогава хората били по-задружни и си помагали.

За да не бъдем голословни от тук нататък е важно да се цитира и буквата на закона, който забранява създаването на препятствия на пътното платно за движение:

Чл. 179. от ЗДП: Наказва се с глоба в размер 150 лв.:

2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;

Потърсихме мнението на психолог, какви изводи можем да направим от коментарите под поста, и какво провокира хората да изразяват нападателна позиция спрямо автора на снимките, как можем да определим това обществено мнение.

Според специалиста, нападателните и подкрепящите ситуацията автори на коментари, въпреки че смятат че защитават човека, бъркащ бетон на пътя, те всъщност не са му "приятели". Те показват липса на емпатия, защото не слага на първо място грижата и мисълта за неговото здраве и живот, който може да пострада от преминаващ автомобил. Хората преминават в защитна позиция, като се поставят на мястото на бъркащия бетон, който видно нарушава правилата и чрез своеобразната си подкрепа за него всъщност защитават себе си, защото те са склонни да нарушават правилата. Законите и правилата са създадени, за да пазят масата хора, като цяло обществото от малцината в него, които имат деструктивно мислене и могат да му вредят, трябва да има заложени граници на поведение, които не може да се преминават в интерес на мнозината, но "Законите са бариерите в нашите глави". Непознаването на законите и правилата не е оправдание, защото трябва да има бариери в нашето съзнание, които да са заложени на база човешките взаимоотношения, мисълта за ближния, как можеш да помогнеш и да допринесеш за един по-добър свят. В този ред на мисли според психолога, авторът на снимките е трябвало да спре и да помогне на човека да си свърши по-бързо работата, за да не се излага на риск от нараняване при евентуално ПТП или поне да се опита да обезопаси мястото, примерно с светлоотразителен триъгълник, който да предупреждава шофьорите за опасност на пътното платно. В никакъв случай подкрепянето на нарушаването на правилата не е в полза на обществото, това е деструктивна позиция, заключва специалиста.

От наша страна искаме само да добавим, че когато човек няма проблем с това да наруши едно правило и ако не претърпи наказание за това, то вероятно ще наруши и друго и после друго, може примерно да реши да не спазва ограниченията на скоростта и да застраши други хора и себе си, да не спира на пешеходец и да се стигне до инцидент, може да присвоиш чужда вещ, да нараниш умишлено човек и много други примери. Това, че някой някога е правил нещо и това деяние е било общоприето, не го прави правилно - в днешно време вероятно повечето от нас не биха приели горенето на хора на площада, при недоказани обвинения във вещерство, както се е правело през 12-13 век. Въпреки фрапиращия пример, светът се променя, разбиранията и нормалността стават различни, правилата се променят, хората се променят и всички ние трябва се адаптираме и да полагаме основите за един по-добър свят за поколенията след нас. Трябва да търсим кое е правилно според реалността, в която живеем. В днешно време автомобилният трафик и скоростите са многократно по-големи спрямо реалността от преди 30-40 години, опасностите на пътното платно са пропорционално повишени и ако нашите баби и дядовци са бъркали бетон на пътното платно, за да не си изцапат дворовете, то рисковете да пострада някой са били многократно по-малки, от колкото днес.

Личното мнение на автора на статията, е че правилната постъпка в тази ситуация е не да се снима и да се разпространява тази нередност, а да се сигнализират органите на реда, които да реагират адекватно и според наложените правила да защитят и извършителя, и участниците в пътното движение. За да се чувстваме сигурни и защитени, трябва да спазваме нормите и да изискваме от останалите да ги спазват, това е за доброто на всички нас.

Под статията е линк към поста, където все още може да изразявате мнението си, каквото и да е то, но без обиди и непристойна реч. Поста не изразява позиция, а задава въпрос. Не спазващите правилата на страницата ще бъдат блокирани!

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини