От х:

Днес в x:

Светът отбелязва една година от трагедията в Израел

Израел и светът отбелязват годишнина от атаката на групировката „Хамас“. Жертви на кървавото нападение станаха повече от 1200 души, сред които деца. Над 250 израелци бяха взети за заложници от радикалната организация в Ивицата Газа. 97 заложници все още не са се завърнали у дома, а 33-ма бяха обявени за мъртви. Последва атака на Израел в Газа, а след това и срещу "Хизбула" в Ливан. По време на офанзивата в ивицата Газа бяха убити най-малко 41 825 палестинци. В Ливан от октомври 2023 г. насам са убити над 2000 души, според властите.

По повод годишнината посолството на Израел у нас съвместно с организацията на евреите в България „Шалом” организират възпоменателна церемония в Централната софийска синагога. Участие ще вземат председателят на парламента Рая Назарян, както и министърът на външните работи Иван Кондов.

През последните часове ракети, изстреляни от ливанската групировка "Хизбула", удариха третия по големина израелски град Хайфа. Според израелски медии десет души са били ранени в северната част на страната. В съобщение на "Хизбула" се казва, че цел на атаката е била военна база южно от Хайфа, срещу която е бил изстрелян залп от ракети "Фади 1". Според публикации две ракети са ударили центъра на Хайфа - там има разрушена сграда и двама ранени.

От своя страна израелската армия обяви, че нейни самолети са нанесли удари по цели на разузнаването на "Хизбула" в Бейрут, включително средства за събиране на разузнавателна информация, командни центрове и други инфраструктурни цели.

Източник: Сега

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини