От х:

Днес в x:

Свиленград празнува!

Днес Свиленград отбелязва 112 години от освобождението си от османско иго.

Празничната програма  започва в 8:30 часа с тържествена литургия за благоденствието на града и неговите жители в храм „Св. Троица”. След това в 10 часа  е традиционното поклонение на връх Шейновец с панихида пред паметника-костница на загиналите за свободата. От общината са осигурили транспорт за всички, които искат да се включат в събитието. Кулминацията ще е в 11 часа, когато ще бъде открит паметник на войводата Димитър Маджаров в Градския парк. Монументът е висок 3 метра. Бюстът е излят от бронз. Негов автор е скулпторът Дишко Дишков.

Идеята, създаването и финансирането на паметника са на Георги Манолов – кмет на община Свиленград от 2004 до 2019 година. Манолов е потомък на тракийски бежанци от Беломорска Тракия.

Настоящият кмет арх. Анастас Карчев поздравява всички жители на града.

"Уважаеми съграждани,

поздравявам Ви по случай празника на Свиленград – 5 октомври. На тази дата преди 112 години, след първата битка от Балканската война градът посреща своите освободители. Винаги ще помним, че така дълго жадуваната свобода е извоювана с кръвта на хиляди български войни, пожертвали себе си в името на националния идеал за единение на България. Прекланяме се пред подвига на всички, отдали живота си, за да може нашият край да се присъедини към свободното ни Отечество. В онези героични дни Свиленград  се издига от пепелищата на войната и дава спасително убежище и надежда за оцеляване на хиляди бежанци, прокудени от Източна и Западна Тракия.

Ние, днешните свиленградчани, пренасяме в гените си духовната сила, наследена от нашите деди, тяхната борбеност, жизненост и родолюбие. Това наследство е нашето богатство, то ни дава вяра и ни води към по-доброто бъдеще на Свиленград, което всички ние заедно съграждаме.

Честит празник!"

Денят е обявен за празник на пограничната община с решение на Общинския съвет от 13 юни 1997 г. Паметната дата за свиленградчани идва след първата битка от Балканската война, когато градът посреща своите освободители от Втора българска армия с командир ген. Никола Иванов (5 октомври 1912 година).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини