От х:

Днес в x:

Еманюел Макрон: ЕС може да умре, има 2-3 години, за да предотврати пълната доминация на САЩ и Китай

„ЕС може да умре, ние сме на прага на много критичен момент“, каза френският президент

Вашингтон и Пекин оставят Европейския съюз да изостава по отношение на икономиката, заяви френският президент Еманюел Макрон в песимистичен коментар.

„Прекалено много регулираме и недостатъчно инвестираме. В близките две-три години, ако следваме класическия си дневен ред, ще бъдем извън пазара“, предупреди той по време на дискусия в рамките на срещата „Глобален диалог“ в Берлин в сряда.
„ЕС може да умре, ние сме на прага на много критичен момент“, добави той.

Макрон: С тази политика САЩ заплашват Европа, трябва да отговорим

Френският президент заяви, че Европа изостава от Съединените щати и Китай по ключови въпроси като изменението на климата, изкуствения интелект, отбраната и сигурността.

Бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги отправи подобно предупреждение в доклад, публикуван през септември, като заяви, че ЕС е изправен пред „екзистенциално предизвикателство“, ако не трансформира радикално икономиката си, за да повиши конкурентоспособността си.

Макрон заяви, че напълно подкрепя заключенията на Драги. Той заяви, че Европа трябва да побърза да ги приложи. „Мисля, че това е съвсем вярно, ние сме в риск“, каза той, цитиран от Politico.
 

„САЩ инвестират много повече, те са много по-напреднали“, каза той и добави, че погледнато от гледна точка на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението през последните три десетилетия САЩ са постигнали увеличение с 60%, а Европа - само с 30%.

Макрон заяви, че за да бъде конкурентоспособен в днешния многополюсен световен ред, ЕС трябва да задълбочи единния пазар и да опрости своите разпоредби.

„Ако искаме ясно да бъдем по-конкурентоспособни и да имаме своето място в този многополюсен ред, първо се нуждаем от шоково опростяване“, каза Макрон.

Говорейки за търговията, френският президент заяви, че ако Китай и САЩ не спазват правилата на Световната търговска организация (СТО), ЕС също не трябва да ги спазва.

„Преди двадесет и пет години смятахме, че с присъединяването на Китай към СТО той ще спазва законите. Това не е така“, каза той и добави, че през 2022 г. САЩ също са решили да не спазват правилата на СТО, свързани със Закона за регулиране на риболова.

„И аз имам предложение - каза той, - когато и САЩ, и Китай не спазват правилата, ние не трябва да сме единствените, които просто спазват разпоредбите. Не предлагам да се опитваме да станем протекционисти, това е ужасен свят, но поне да бъдем справедливи. С нашата индустрия, с нашите земеделски производители, с нашите хора“, добави той, цитиран от Politico.

 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини