От х:

Днес в x:

Израелската армия нанесе тази нощ нови удари по южното предградие на ливанската столица Бейрут

Израелската армия нанесе тази нощ нови удари по южното предградие на ливанската столица Бейрут, което е бастион на ливанското шиитско движение "Хизбула", предаде Франс прес.

Според агенцията това е бил един от най-мощните удари, откакто Израел засили интензитета на бомбардировките си по цели в Ливан на 23 септември.

Според официални данни близо 2000 души бяха убити в Ливан за една година на трасгранично насилие между "Хизбула" и израелската армия. От 23 септември жертвите в Ливан са около 1000. Ливанското правителство смята, че конфликтът е принудил над 1,2 милиона души да напуснат домовете си.

Според източници при бомбардировката тази нощ Израел е  поразил 11 пъти южното предградие на Бейрут. Взривовете са задействали алармите на автомобилите и буквално са разтърсили сградите в широк периметър. Кадри, направени от журналисти на Франс прес, показват огромни облаци черен дим над мястото на ударите.

Ливанското министерство на здравеопазването обяви тази нощ, че 37 души са загинали в последните 24 часа при различни израелски удари.

Бомбардировката тази нощ е засегнала и генералния щаб на разузнаването на "Хизбула", близо до Бейрут.

Според американското издание "Аксиос", което се позовава на трима израелски представители, мишена на един от ударите е бил Хашем Сафиедин, който е смятан за потенциален приемник на Хасан Насралла, досегашния лидер на "Хизбула", който Израел ликвидира неотдавна. Засега официално потвърждение на тази медийна информация няма от страна на Израел.

Израел казва, че ще се бие срещу "Хизбула", който е съюзник на палестинското ислямистко движение "Хамас",  докато постигне победа и това позволи на 60 000 жители на израелски населени места по границата с Ливан, които от една година са ги напуснали заради трансграничния обстрел, да се завърнат там.

Откритата война между Израел и  "Хизбула" се допълва сега и от ескалацията на напрежението между Израел и Иран. Иран изстрелян около 200 ракети по израелска територия в отговор на убийството на Насралла, като и на ликвидирането в Техерран по-рано през годината на лидера на "Хамас" Исмаил Хания.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини